+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Balatoni Szövetség: időben kell lépni az új építészeti törvény miatt
2023. augusztus 4. péntek 18:22 - Keszthely
Balatoni Szövetség: időben kell lépni az új építészeti törvény miatt
Az új építészeti törvény miatt időben kell lépniük a balatoni önkormányzatoknak – hívja fel a figyelmet a Balatoni Szövetség elnöke. Lombár Gábor körlevélben figyelmeztette az érintett települések vezetőit. Még zajlik az új építészeti törvénytervezet megalkotása, amelyben több olyan pontban is várható változás, ami érinti a Balaton-parti ingatlanokat.

A jelenlegi jogszabályok szerint elővásárlási joga van valamennyi parti ingatlanra az önkormányzatoknak. Az Építési és Közlekedési Minisztérium már készíti az új építészeti törvénytervezetet. A Balatoni Szövetség elnöke úgy tudja, az új szabályozásban csak bizonyos ingatlanokra lesz csak elővásárlási joga a településeknek.

„Azokat a területeket, amire lehetőség van, arra elővásárlási jogot kellene hogy bejegyeztessenek a települések, mert ezt követően nem lesz erre mód. Így még van sansz arra, hogy bizonyos területeket közcélra önkormányzatok megszerezhessenek, ami nagyon fontos, hisz tudjuk azt, hogy a Balaton körül elfogytak azok az ingatlanok, amiken jelentős fejlesztések végezhetők” - nyilatkozta Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke. 

A Balatoni Szövetség szeretne egyértelmű védelmet az észak-balatoni szőlőknek. Sok külterületen, vagy tradicionális szőlőhegyen következmények nélkül épülhetnek nyaralók és úszómedencék, pusztítva a szőlőket, rombolva a tájképet. Többek mellett a balatongyöröki Becehegy és Badacsony térsége is érintett ebben.

„Erős a késztetés bizonyos körökben, hogy a Badacsony-hegyen ingatlant szerezzenek, ott azt beépítsék. Az a tapasztalat sajnos, hogy amikor egy ilyen beépítés megtörténik, akkor hiába van akármilyen előírás a terület egy részének a szőlővel való betelepítésére, nem nagyon foglalkoznak ezzel az építtetők” - nyilatkozta Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere. 

A Balatoni Szövetség elnöke arra is figyelmezeti polgármestertársait, hogy jegyeztessék be az önkormányzatok a közterületi státuszt az érintett ingatlanok tulajdonlapjaira. Tudomása szerint az új jogszabályban erre már nem lesz lehetőség. A balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet szeretné, hogy maradjanak köztulajdonban az utolsó szabad, állami vízpartok. A MÁV, a DRV, a vízügy és más állami cégeknek is vannak olyan területei, melyekre már nincs szükségük. Fontos lenne lépni itt is, hogy amit még nem privatizáltak, azon ingatlanok esetében egyezségre jussanak az önkormányzatok a vagyonkezelővel.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus