+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gyengébb lesz a szilvatermés idén
2023. augusztus 2. szerda 14:58 - Cserszegtomaj
Gyengébb lesz a szilvatermés idén
A közepesnél gyengébb szilvatermés várható idén hazánkban. A tavalyi aszály hatása tapasztalható, mivel a fáknak nem maradt energiájuk arra, hogy elegendő virágrügyet képezzenek. Emellett az idei fagyok sem kímélték a növényeket. A kisebb mennyiség az árra is hatással lehet.

Nemcsak az időjárás, a kártevők is tizedelték a szilvatermést sok helyen. A cserszegtomaji Mózner István azonban tavasztól kezdve figyelte a fáit. Leginkább biológiai védekezéssel igyekezett irtani a különböző rovarokat és azok petéit, ha kellett, naponta egyesével le is kefélte a leveleket. A vegyszeres kezelést csak a legvégső esetben alkalmazta. Nagyon sok figyelmet fordított arra, hogy a lehető legegészségesebb legyen a növény. Meg is lett az eredménye, hiszen szép termést hozott. A besztercei szilvája kitűnő minőségű lett.  

„Szerencsére virágzáskor jól sikerült. A virág jól kihozta a termését és igazából örülök neki, hogy ilyen termést tudok felmutatni. Itt a környéken sok helyen van a panasz, hogy nincs termés. Nem sikerült és ezt sok embertől hallom.”

Hazánkban idén 5848 hektáron termelnek szilvát, leginkább az észak-keleti térségben és az ország középső részén. Átlagban 60-65 ezer tonna körüli termést takarítanak be a gazdák, az elmúlt években azonban jelentős visszaesést tapasztaltak. 2020-ban 25 ezer, ’21-ben 40 ezer, 22-ben azonban közelített a 60 ezer tonnához a mennyiség. 2023-ban a közepesnél ismét gyengébb termés várható.

„Most úgy látjuk, hogy valahol középen leszünk. Se nem egy kiváló, sőt nem is jó, de azért nem is rossz évjáratunk lesz. Egy 40 és 50 ezer tonna közötti termést látunk. Úgy, hogy termés szempontjából gyakorlatilag két részre szakadt az ország. Észak-kelet Magyarországon, ahol a termőterület szűk fele található, ott kifejezetten jó a termés, míg az ország többi részén, a Dunántúlon, Közép-Magyarországon kifejezetten gyenge. Ami az áprilisi tavaszi fagykárok hatására vezethető vissza.”   - osztotta meg Dr. Apáti Ferenc a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A gyümölcsből jellemzően lekvár vagy pálinka készül. Nyersen is érdemes azonban fogyasztani, mivel jelentős mennyiségű fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A szilvaszezonnak jelenleg az elején vagyunk. Most 400 és 900 forint között árulják a boltokban kilóját. A fő időszakban a szakemberek szerint nem emelkednek, inkább mérséklődni fognak az árak. Az újabb drágulás szeptember második felére várható.  

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus