+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkezdődött a csemegekukorica szezonja
2023. július 28. péntek 12:29 - Várvölgy
Megkezdődött a csemegekukorica szezonja
Itt a csemegekukorica szezonja, már kapható a jó minőségű magyar zöldség. Az első osztályú kukorica nagybani ára 150-200 forint, a multiknál viszont jóval többet kérnek el egy csőért. Hazánk nagyhatalom ebben az ágazatban. Főleg exportra termelnek a gazdák. A belföldi fogyasztás fejenként csupán egy-másfél kilogramm évente.

Barcza Balázs idén 2000 négyzetméteren vetett csemegekukoricát Várvölgyön.

„Ez már egy szép, érett cső. Látszik hogy jól ki vannak telve a szemek. Még egy picit azért ez érhetett volna, de általában ilyen az állományunk, meg ennél jobb” - mondja Balázs. 

Kiteltek a szemek, jó volt a virágzás is, nem úgy, mint az elmúlt évben. A tavalyi aszályos esztendő után óvatos volt a gazda. Korábban 2 hektáron vetette a szuper édes csemegét. Most egy olyan területet választott, amit tud öntözni, de nem volt rá szükség.   

„A vetés idén is – ahogy szoktam – szakaszosan történt, hogy folyamatosan legyen mindig friss kukoricám. Az idei évünk azt mutatta, hogy bátran vethettem volna többet is, hiszen most a kukoricának nálunk jó idő volt, folyamatosan eső és meleg váltotta egymást” - tette hozzá Barcza Balázs. 

Mivel kis területen termesztett, nem értékesít viszonteladóknak Barcza Balázs, helyben és egy termelői piacon árulja a csemegekukoricát. Mint minden, ez is drágult, a tavalyi 150 helyett 200 forintért ad egy csövet a várvölgyi gazda, de még így is a multik alatt van.

Magyarország Európa meghatározó csemegekukorica-termelője. Az elmúlt években 30-34 ezer hektár között változott a termőterület nagysága, mennyiségét tekintve ez a legjelentősebb ipari zöldségféle.  A gyártás július második felében elindult a konzerv- és hűtőiparban. A feldolgozás 100 százalékban itthon történik. Mindkét ágazatban a termék háromnegyede exportpiacra megy. A feldolgozók jelentős áremelést fogadtak el a termelőktől. Ez szoros helyzetbe hozta a magyar hűtő- és konzervipart.

Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke: „Azt eredményezte, hogy a költségeink most már meghaladják az európai konkurenseinket, itt elsősorban Franciaországot kell említeni, aki mind fagyasztottban, mind konzervben jelentős konkurenciát jelent a magyar feldolgozásnak. Hosszú évtizedek után először egyértelműen elmondható, hogy a francia feldolgozási költségek, elsősorban a nyersanyagár ilyetén alakulása miatt alacsonyabbak, mint a magyar feldolgozási költségek. Így rendkívül nehéz értékesítési pozícióban van az ágazat.”

Ezt az is tetézi, hogy  nagyon jó termés ígérkezik csemegekukoricából. A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke szerint jelentős áremelkedéssel nem szembesülhetnek a fogyasztók, ez már az elmúlt egy évben megtörtént.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus