+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újraélesztik a rezi kiképzőbázist
2023. július 25. kedd 18:00 - Rezi
Újraélesztik a rezi kiképzőbázist
Egy alapítványi iskola szervez táborokat kadétoknak az egykori rezi hegyi kiképzőbázis területén. Idén júniusban vették birtokba az állami területet, ahol jövőre már barakkokat szeretnének építeni. Reziben működött a Honvédség hegyi kiképzőbázisa, mely legendás helyszín volt a katonák körében.

Védett személy kísérete és védelme – ez a feladat is szerepel a tábor programjában. Instruktor segítségével tanítják a kadétokat harcászatra, lövészetre, de van taktikai oktatás is.

„Fantasztikusan érzem magam ebben a táborban. Végre olyat csinálhatunk, ami tényleg igazán közel áll hozzánk, itt a természetben, tulajdonképpen az erdő közepén. Sok a természeti kihívás, ami látszódik a háttérben is” - nyilatkozta ifj Bárdi-Farkas János kadét. 

A Balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola év elején fedezte fel az egykori bázist, amit fél év után birtokba is vehettek. 1995-ben hagyta fel a Magyar Honvédség a területet, ma már alig van látható nyoma, hogy szinte minden magyar sorkatona itt kapott hegyi kiképzést a ’90-es évekig. A Néphadseregnek minden feltétel adott volt a Keszthelyi-hegység mészkőnyúlványán. Sziklamászás, kötélpályák és lengőhíd is volt itt.  

Bárdi-Farkas János, a Balaton-felvidéki Nemzeti Oktatási Nevelési Közhasznú Alapítvány alapítója: „Annak idején ez kétezer főt meghaladó létesítmény volt, mi sokkal kisebb létszámban gondolkodunk. Szeretnénk, hogy ha ezek a gyerekek, kadétok, ugye természeti környezetben vagyunk – sátrakat, pavilonokat állítanánk föl, a színházat újra indítanánk és nem csak a harcászat, hanem a kultúra is fontos szerepet játszana az életünkben.”

A 23 hektáros területen barakkokat is szeretnének építeni. Most az alapítványi iskola diákjai táboroznak, jövőre pedig bővíteni szeretnék a résztvevők körét. A balatonfűzfői iskola gimnáziumi részén a kezdetektől preferálják a kadétképzést. Együttműködnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel.

Bárdi-Farkas Beáta intézményvezető: „A honvédelmi alapismeretek tantárgyból lehet érettségit tenni középszinten és emeltszinten is, ami jogosítja őket arra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen például tovább tudjanak tanulni. Oda már úgy mennek, hogy azok az alapok, amik szükségesek a honvédelemmel kapcsolatos életmódhoz, azzal már rendelkeznek.”

A tábor és az iskola célja, hogy ne csak szellemi nevelést, hanem fizikumot is adjanak a tanulóknak, olyan állóképességük legyen, amit a Magyar Honvédség megkövetel. Az intézmény szeptembertől a repülés köré fogja építeni a tananyagát, szerződtek a tapolcai reptér sportegyesületével. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus