+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyen nem kell tartani vízhiánytól
2023. július 21. péntek 15:04 - Keszthely
Keszthelyen nem kell tartani vízhiánytól
Keszthelyen nem kell tartani vízhiánytól. Ugyanakkor a DRV felelős víz- és csatornahasználatra kéri felhasználóit. A térséget bőven ellátják ivóvízzel a karsztbázisok. Minden évben nő a vízfelhasználás a Balatonnál. A tendencia más turisztikai régiókban is megfigyelhető.

Nyáron jelentősen nő a vízfelhasználás. Tisztálkodásra, mosásra és öntözésre is többet használ az ember.  Hazánkban személyenként átlagban napi 110 liter vizet fogyasztunk.

Vannak olyan települések, ahol az elmúlt hetekben az ivóvízrendszer elérte a maximális kapacitását, ezért korlátozást vezettek be. Budapest környéki agglomerációs településeken részleges locsolási tilalmat rendeltek el és medencefeltöltési célú vízhasználat is tilos bizonyos időszakokban.  

Keszthely és térsége vízellátását a stabil vízhozamú és vízmennyiségű nyirádi karsztbázisból biztosítja a DRV. Normál üzemmódban, ha nincs meghibásodás, egész évben ki tudják elégíteni az igényeket, még a nyári csúcsforgalomban is. A turisztikailag felkapott régiókban, így a Balatonnál is évről évre nő a vízfogyasztás.

Lakatos Edina - szóvivő, DRV: „2020-ban például Keszthely térségében a napi csúcs vízigény, tehát a legnagyobb fogyasztású napnak, ha nézzük az adatait, az 12500 köbméter volt. Ez volt a maximum, ami fogyott 2020-ban a legnagyobb vízigényű nyári napon. Ha ezt megnézzük két évvel később, 2022-ben akkor ez már 15 ezer köbméter feletti értéket mutat. Látszik, hogy folyamatosan növekednek a számok. Nemcsak Keszthely térségében, hanem mindenütt, ahogy említettem, de abszolút ki tudjuk szolgálni az igényeket, ilyen probléma nincsen.”

A DRV adatai szerint az idei, júniusi fogyasztás is felülmúlta már a tavalyi év azonos időszakát. Sok településen a vízigények meghaladják a korábban kiépített rendszer kapacitásait. Ezért helyenként bővíteni kellett a vezetékek átmérőjét, vagy nyomásfokozókat építettek ki.  A közműszolgáltatók folyamatosan monitorozzák a települések rendezési terveit, hogy például az újonnan épülő szállodák, vagy ingatlanok miatt hol jelentkezik nagyobb vízigény és ezért kell-e módosítani, bővíteni a rendszert.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus