+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A parlagfű örök és elpusztíthatatlan
2017. augusztus 10. csütörtök 15:47 - Keszthely
A parlagfű örök és elpusztíthatatlan
Már támad a parlagfű! Hazánkban minden ötödik ember szenved az allergiától. Ez a gyomnövény okozza a legtöbb panaszt, ráadásul szinte kiirthatatlan, csak gyéríteni lehet. A humánegészségügy mellett a mezőgazdaságban is jelentős károkat okoz a gyomnövény. 2008 óta törvény kötelezi a területtulajdonosokat a parlagfűmentesítésre, ennek elmulasztása jelentős, akár több millió forintos bírsággal is járhat.

Akár nyolc milliárd pollen kerülhet a levegőbe egy szál parlagfűről – hangsúlyozta dr. Béres Imre. A 45 éve a növény a kutatásával foglalkozó szakember azt mondja, a szél segítségével akár 40-50 kilométerre is eljuthatnak a virágporok. Hazánkban ma ez a gyomnövény okozza a legtöbb allergiás reakciót a népesség körében. A parlagfű nem őshonos Magyarországon, végleges betelepülése az első világháború után, 1922-ben történt. Mára már kiirthatatlan, csak gyéríteni lehet.

„A lakosság számára a leginkább elérhetők a glifozát hatóanyagú készítmények, amelyek minden frenológiai stádiumban jól irtják a parlagfüvet, de érdemes a 2-4 levelű állapotot megcélozni. Ilyenkor a legérzékenyebb a vegyszerekkel szemben. Ezen kívül kapálással, gyomlálással, és főleg kaszálással lehet nagyobb területeken irtani. Hangsúlyozni kell, hogy egy kaszálás nem ad megfelelő eredményt, legalább 3-5 kaszálásra kell számítani egy átlagos évben.” - emelte ki a professor emeritus, a Pannon Egyetem Gergikon Kar Növényvédelmi Intézetének nyugalmazott tanára.

A parlagfű erős, szénanátha-szerű tüneteket okoz az arra érzékenyeknél, a hosszasan elhúzódó, kezeletlen allergia következtében azonban asztma is felléphet – tájékoztatott Dr. Divinyi Tamás. A tisztifőorvos kiemelte, az, aki allergiás reakciót tapasztal, mindenképpen forduljon háziorvosához. Emellett fontos a megelőzés is.

„Ha tudjuk, hogy az adott területen milyen a pollenkoncentráció, és mi arra allergiásak vagyunk, akkor ne menjünk arra a területre. Gyakrabban mossuk az ágyneműt, ne a szabadban szárítsuk az ágyneműt, a nedves takarítást részesítsük előnyben. Gyakrabban mossunk hajat, amikor bemegyünk a lakásba, a cipőnket egy nedves ronggyal töröljük le Ha gépkocsiban utazunk, és lehetőségünk van rá, akkor ne húzzuk le az ablakot, mert a pollen bejön, és allergiás reakciót válthat ki.” - hívta fel a figyelmet a Keszthelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának tisztifőorvosa.

A parlagfű virágzása augusztus tizedikére tehető, a nagy meleg pedig különösen kedvez a növény fejlődésének. A Zala megyei pollenkoncentráció a napokban alacsony illetve közepes mértéket mutatott, de hamarosan jelentős növekedés várható. A parlagfű azonban nem csak a humánegészségügyben, de a mezőgazdaságban is jelentős problémákat okoz.A NÉBIH július eleje óta országszerte ellenőrzi a parlagfüves területeket. A gyomnövény kiirtásáról az adott terület tulajdonosának kell gondoskodnia. Mulasztás esetén a kiszabható büntetés mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet a terület nagyságától függően.

Regman Karola - Keszthelyi TV

         

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus