+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 15 éves lett a Cserszegtomajért Hagyományőrző Egyesület
2023. június 26. hétfő 13:51 - Cserszegtomaj
15 éves lett a Cserszegtomajért Hagyományőrző Egyesület
15 éves lett a Cserszegtomajért Hagyományőrző Egyesület. A társaság célja, hogy összefogja azokat, akik a keresztény, nemzeti és polgári értékrend eszméinek jegyében alakítják környezetüket. Emellett a hagyományok ápolását is célul tűzték ki. A születésnapot előadásokkal ünnepelték meg.

Minden évben szervez különféle programokat a Cserszegtomajért Hagyományőrző Egyesület. Kézműves játszóház, táncház vagy akár adventi kincskeresés is köthető a nevükhöz. Többször csatlakoztak az Összetartozásunk Tüze kezdeményezéshez is. A társaság célja, hogy életre keltse a népszokásokat és a régi hagyományokat, valamint azokat a jövő generációjával is megismertesse, továbbadja.

Az egyesület előadásokat is szervez. A jubileumi napon a régi idők gyümölcseiről volt közös eszmecsere, melyre Kovács Gyula Prima Primissma-díjas gyümölcsész és Ambrus Lajos író, pomológus is meghívást kapott. A szakemberek szívesen osztották meg tapasztalataikat, hallgatták meg a közönség gondolatait a témával kapcsolatban. Kovács Gyula azt is elmondta, a kultúrára vigyázni kell, az értékeket tovább kell vinni.

„Itt jóakaratú emberekre van szükség, jóakaratú emberek sokaságára. Akinek a magyar kultúra fontos. És ezt próbáljuk most is igazolni.”

Az egyesület tagjai fontosnak tartják, hogy a népi hagyomány legtöbb szegmensét érintsék. A keresztény értékek és kultúra egyaránt fontos nekik.

”18 alapító tagja van az egyesületnek és igen, most már 15 éve, hogy működünk. Hála Istennel és én azt látom, hogy most már többgenerációs. Tehát amit az elődeink ránk örökítettek, talán úgy néz ki, hogy lehet továbbvinni, hiszen a gyerekeim is ezt csinálják és most már az unokáim is.” - mondta el Partics Gyula elnökségi tag.

Az egyesületi napot a néptánctábor előzte meg. A kreatív foglalkozások az ünnepi eseményen is folytatódtak. Az érdeklődő fiatalok nemezelhettek, elsajátíthatták a kosárfonás alapjait, gyöngyöt fűzhettek vagy éppen népi motívumokat festhettek az egyesületi tagok segítségével.

„Egy pályázat keretén belül jött létre ez a mai nap. Kézműves foglalkozásokkal, gyerekeknek való programokkal, illetve egy közös tábortűzzel és táncházzal zárul.” - osztotta meg Hardiné Partics Edina tag.

A tábor során elkészült alkotásokból egy kiállítást is bemutattak a kultúrházban. Sárköz volt a témakörük, ezzel kapcsolatban készültek el a gyermekek remekművei.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus