Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Cserszegtomajon is meggyújtották az Összetartozunk Tüzét
2020. jún. 5. péntek | Cserszegtomaj
Cserszegtomajon is meggyújtották az Összetartozunk Tüzét
A Cserszegtomajért Hagyományőrző Egyesület is csatlakozott az Összetartozásunk Tüze kezdeményezéshez. A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség által megálmodott rendezvény a trianoni békeszerződés megkötésének 100. évfordulója alkalmából valósult meg, melynek keretében 6103 helyen gyújtották meg a tüzet. A cserszegtomaji megemlékezést az erdélyi és a vajdasági testvértelepüléseknek élőben közvetítették.

A Magyarország az én hazám című dallal kezdődött el a megemlékezés Cserszegtomajon. Az eseményt a Cserszegtomajért Hagyományőrző Egyesület álmodta meg. Itt mutatkozott be a helyi Iszka Banda is. A fiatal csapat szereplésének szimbolikus üzenete  volt, miszerint a magyarságnak van jövője. A zenészek egy éve játszanak együtt, nagyon készültek erre az eseményre, elsősorban határon túli dallamokkal.

„Az által, hogy én ezeket megismertem és megláttam, hogy ez mennyire nagyszerű és mennyire jó, így számomra kapott egy jelentést ez az ünnep. Hogyha így manapság nem is tartozunk egybe Erdéllyel meg a Felvidékkel meg a többi elcsatolt résszel, azért így a zenéléssel, tánccal így mégis kifejezhetünk egy ilyen összetartozást és úgy gondolom, hogy nagyon szerencsések vagyunk így a fiúkkal, hogy a 100. évfordulón mi így ilyen formában ünnepelhetünk.” - mondta el Varga Márton, az együttes tagja.

A műsort élőben közvetítették az interneten keresztül, melyet elsősorban a település két határon túli testvértelepülésével osztottak meg. A Jánó család a helyszínen emlékezett meg, ők eredetileg Erdélyből származnak. Mint elmondták, fájdalmas az esemény, de bíznak a pozitív jövőben.

„Ez egy nagy öröm és egyúttal egy gyász is, meg öröm is. Mert ezt megértjük, hogy elvesztettük a hazánkat, de most úgy látszik, hogy újra visszanyerjük.” - osztotta meg Jánó Csaba.

Az egyesület alelnöke, Varga Gábor az 1920-as eseményeket is ismertette az emlékező közönséggel. Mint elmondta, fontosnak tartották, hogy létrejöjjön a megemlékezés, hogy az összetartozás érzetét még jobban erősítsék.

„Ennek az egyesületnek nagyon sok határon túli kötődése van. Már csak az egyesület által felvállalt értékek, többek között a magyar összetartozás gondolatának képviseletében is. és ebből a gondolatból indultunk el egy kicsit tapogatózva, mert a vírus miatt nem igazán tudtuk, hogy lehet-e rendezvényt tartani. De aztán végül is sikerült és a célunk az az volt, hogy Cserszegtomajon is meggyújtsuk az Összetartozás Tüzét és kifejezzük elsősorban két határon túli településünkkel, a Vajdasági Adorjánnal és a Székelyföldi Dálnokkal az összetartozásunk igényét.”

A Cserszegtomajért Hagyományőrző Egyesület is csatlakozott az Összetartozásunk Tüze kezdeményezéshez. Pontosan 20 óra 20 perckor 6 földrész 74 országának több mint 2500 településén 6103 helyen gyújtották meg a tüzeket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. jún. 26. hétfő 13:51 | Cserszegtomaj
A születésnapot előadásokkal ünnepelték meg.
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
104 éve írták alá a trianoni békediktátumot, az évfordulón megszólaltak a keszthelyi harangok.
| 2023. jún. 5. hétfő 14:43 | Keszthely
Keszthelyen is megemlékezést szerveztek a nemzeti összetartozás napján.
| 2022. jún. 6. hétfő 17:28 | Keszthely
A nemzeti összetartozás napján Keszthelyen is minden évben megemlékeznek az eseményekről.
| 2022. jan. 10. hétfő 15:43 | Keszthely
Új szemszögből mutatja be a dokumentum-játékfilm a trianoni békediktátum eseményeit.
11:15
Diagnózis
11:54
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Vajtó és a világ
18:51
Sporttárs
19:24
Hargita TV
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Vajtó és a világ
21:51
Sporttárs
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.