+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Lezajlott Keszthely Város Tortájának zsűrizése
2023. június 2. péntek 15:50 - Keszthely
Lezajlott Keszthely Város Tortájának zsűrizése
Négy hagyományos és két mentes torta versengett a Keszthely Város Tortája címért. Az ítészek között cukrászmesterek és a Magyar Cukrászkamara képviselői is helyet foglaltak. A sütemények felszolgálásában ezúttal is a VSZK diákjai működtek közre, és az intézmény helyet is adott a zsűrizésnek.

Először az egész tortákat vették szemügyre a döntnökök. A zsűri rövid leírást is kapott az édességekről, valamint az elkészítés költségét is megismerhették. A város tortájánál fontos szempont a regionalitás, azaz, hogy olyan alapanyagokat is felhasználjanak, amelyek Keszthelyre és környékére jellemzőek. Az ítészek úgy vélik, a felsorakoztatott torták a trendeket is követik.         

„A nevezett tortákban megjelentek a különböző rétegek. Figyeltek arra a versenyzők, hogy legyen benne lány, gyümölcsös réteg, legyen benne  roppanós. Megjelent roppanósság tekintetében a mandula, a mogyoró, a tökmag. Én úgy gondolom, hogy figyeltek rá. A mostani trendek szerint inkább a természetesebb, tiszta ízvilágú torták kerülnek előtérbe, ezekből is kóstolhattunk.” - tájékoztatott Czömpöly Eleonóra cukrászmester, a Magyar Cukrászkamara  képviselője.

A zsűri nem csak pontokban, hanem szóban is megfogalmazta a véleményét. Fontos szempont volt az ízvilág, a technológia, az állag és a kreativitás is. A szakmai ítészek mellett Keszthely képviselőtestületének tagjai is megkóstolták és véleményezték a tortákat. A zsűrizés a VSZK-ban tanulóknak is hasznos, hiszen nagyon sokat tanulhatnak belőle.

„A tanulóinknak is ez egy nagyon jó gyakorlati lehetőség, gyakorlási lehetőség, hogy kicsit megismerjék a cukrász szakmát ilyen szempontból is. Hogyan kell egy versenyre előkészíteni a készítményeket, a tortákat, hogyan kell a zsűri előtt bemutatni, felszolgálni, szeletelni, egyáltalán az egész rendezvény lebonyolítása hogy történik.” - emelte ki Fisli István, a ZSzC Keszthelyi Vendéglátóipari Technikum igazgatója.

A zsűri tagjai mangós-grillázsos, mandulás-gesztenyés és túrós-fügés tortákat is kóstolhattak. A Keszthely Város Tortája versenyt harmadik éve rendezték meg azzal a céllal, hogy ezzel is emeljék a település jó hírét. A győztes süteményt természetesen több cukrászdában is meg lehet majd kóstolni.

„Mindenképpen, hogyha a városlakók sokkal jobban kötődnének a városunkhoz, és a turistáknak is tudjunk valamivel kedveskedni. Három évvel ezelőtt ezen gondolattal indult el ez a versenyfelhívás, amelyet három zsűrizés követett, és három évben három különböző torta. hagyományos és mentes kategóriákban hirdettünk, ebben az évben négy hagyományos és két mentes torta volt,a mit itt megkóstolhattunk.” - tette hozzá Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

Az ítészek teljes egyetértésben, egyöntetűen választották ki Keszthely Város hagyományos és mentes tortáját. Az eredményhirdetés szombaton, a Város Napja ünnepségsorozat keretében lesz.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus