+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Lezajlott Keszthely Város Tortájának zsűrizése
2023. június 2. péntek 15:50 - Keszthely
Lezajlott Keszthely Város Tortájának zsűrizése
Négy hagyományos és két mentes torta versengett a Keszthely Város Tortája címért. Az ítészek között cukrászmesterek és a Magyar Cukrászkamara képviselői is helyet foglaltak. A sütemények felszolgálásában ezúttal is a VSZK diákjai működtek közre, és az intézmény helyet is adott a zsűrizésnek.

Először az egész tortákat vették szemügyre a döntnökök. A zsűri rövid leírást is kapott az édességekről, valamint az elkészítés költségét is megismerhették. A város tortájánál fontos szempont a regionalitás, azaz, hogy olyan alapanyagokat is felhasználjanak, amelyek Keszthelyre és környékére jellemzőek. Az ítészek úgy vélik, a felsorakoztatott torták a trendeket is követik.         

„A nevezett tortákban megjelentek a különböző rétegek. Figyeltek arra a versenyzők, hogy legyen benne lány, gyümölcsös réteg, legyen benne  roppanós. Megjelent roppanósság tekintetében a mandula, a mogyoró, a tökmag. Én úgy gondolom, hogy figyeltek rá. A mostani trendek szerint inkább a természetesebb, tiszta ízvilágú torták kerülnek előtérbe, ezekből is kóstolhattunk.” - tájékoztatott Czömpöly Eleonóra cukrászmester, a Magyar Cukrászkamara  képviselője.

A zsűri nem csak pontokban, hanem szóban is megfogalmazta a véleményét. Fontos szempont volt az ízvilág, a technológia, az állag és a kreativitás is. A szakmai ítészek mellett Keszthely képviselőtestületének tagjai is megkóstolták és véleményezték a tortákat. A zsűrizés a VSZK-ban tanulóknak is hasznos, hiszen nagyon sokat tanulhatnak belőle.

„A tanulóinknak is ez egy nagyon jó gyakorlati lehetőség, gyakorlási lehetőség, hogy kicsit megismerjék a cukrász szakmát ilyen szempontból is. Hogyan kell egy versenyre előkészíteni a készítményeket, a tortákat, hogyan kell a zsűri előtt bemutatni, felszolgálni, szeletelni, egyáltalán az egész rendezvény lebonyolítása hogy történik.” - emelte ki Fisli István, a ZSzC Keszthelyi Vendéglátóipari Technikum igazgatója.

A zsűri tagjai mangós-grillázsos, mandulás-gesztenyés és túrós-fügés tortákat is kóstolhattak. A Keszthely Város Tortája versenyt harmadik éve rendezték meg azzal a céllal, hogy ezzel is emeljék a település jó hírét. A győztes süteményt természetesen több cukrászdában is meg lehet majd kóstolni.

„Mindenképpen, hogyha a városlakók sokkal jobban kötődnének a városunkhoz, és a turistáknak is tudjunk valamivel kedveskedni. Három évvel ezelőtt ezen gondolattal indult el ez a versenyfelhívás, amelyet három zsűrizés követett, és három évben három különböző torta. hagyományos és mentes kategóriákban hirdettünk, ebben az évben négy hagyományos és két mentes torta volt,a mit itt megkóstolhattunk.” - tette hozzá Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

Az ítészek teljes egyetértésben, egyöntetűen választották ki Keszthely Város hagyományos és mentes tortáját. Az eredményhirdetés szombaton, a Város Napja ünnepségsorozat keretében lesz.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus