+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fiatalok nélkül nincs mezőgazdaság
2023. június 1. csütörtök 16:11 - Keszthely
Fiatalok nélkül nincs mezőgazdaság
Az agrárium jövőjéről tanácskoztak a szakemberek Keszthelyen. A fórumnak a MATE Georgikon Campusa adott otthont, amely maga is hozzájárul a naprakész tudással rendelkező szakemberek képzéséhez. Az eseményen szó esett a támogatási lehetőségekről és a fiatal gazdákat érintő kihívásokról is.

Az elmúlt években a mezőgazdaság kiemelkedő változásokon ment át. Ma már mesterséges intelligencia támogatja a gazdálkodókat, akiknek folyamatosan fejleszteni kell a tudásukat. Az elmúlt időszak azt is bebizonyította, hogy hatalmas szükség van a helyben megtermelt élelmiszerekre, így az agrárium még jobban felértékelődött.           

„A rendszerváltás óta eltelt időszakból az következik, hogy aki akkor kezdett el – és nagyon sokan kezdtek el az agráriummal komolyan foglalkozni – 65-70 évesek, és az ő gyermekeik a 25-45 éves korosztály. Egy óriási kérdésként jelenik meg – nem csak a mezőgazdaságban, hanem talán mindenhol a gazdaságátadás és a fiataloknak a jövője. Erre próbálunk mi megfelelő mennyiségű információt rendelkezésre bocsátani, úgy, hogy az információ birtokosait és a fiatalokat, illetve az idősebb gazdálkodókat összehozzuk.” - tájékoztatott Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárkamara Zala vármegyei elnöke.

Az eseményen az Agrárminisztérium képviselője arról beszélt, a 2015 óta működő Vidékfejlesztési Programot felváltja a tavaly uniós szinten elfogadott KAP Stratégiai Terv. Ebben is lehetőség lesz számos témában pályázni, így területalapú, agrárökológiai és vidékfejlesztési támogatásokat is igénybe lehet venni. Ugyanakkor a korábbi programban is van néhány olyan projekt, amelyre még az idén lehet beadni kérelmeket.  

„A minisztériumnak nagyon fontos célja az, hogy növekedjen, folyamatosan növekedjen az öntözött terület hazánkban. Pontosan emiatt mondhatom el azt, hogy az úgynevezett mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című pályázati felhívás a legrégebbi, és a legrégebb óta folyamatosan nyitott pályázati felhívás.” - mondta Pollai László, az Agrárminisztérium osztályvezetője.

Mint minden ágazatnak, a mezőgazdaságnak is az alapja a naprakész és gyakorlati tudás. Ennek az átadásán dolgozik a MATE, és ezen belül a keszthelyi Georgikon is. A számok azt mutatják, hogy van igény az agrárképzésre, folyamatos a túljelentkezés a különböző szakokra. A felsőoktatási intézmény célja, hogy helyben képezze a fiatalokat, ezért támogatják a vidéki campusokat.   

„Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy amikor a vidék értelmiségét képezzük, akkor az helyben tudjon megtörténni. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is úgy épült fel, hogy mozaikosan, több campusú intézményként. Az ország legnagyobb kiterjedésű egyeteméről van szó. A Keszthelyi Campus is beleillik ebbe a sorba. Nekünk az a célunk, az a tervünk, hogy a keszthelyi campusnak, a keszthelyi agrárképzésnek ne csak múltja, ne csak jelene, hanem jövője is legyen.” - emelte ki Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A gazdálkodóknak fontos a folyamatos információáramlás és a szakmai támogató háttér is. Ugyanakkor az idősebbeknek elsődleges, hogy gyermekeik, unokáig továbbvigyék a felépített gazdaságokat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus