Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Számos pozitív hozadéka van a MATE létrehozásának
2022. máj. 4. szerda | Keszthely
Számos pozitív hozadéka van a MATE létrehozásának
Egy éves a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. A Georgikont is magába foglaló intézményhez több kutatóintézet is tartozik. Az egyesítés célja egy olyan szervezet létrehozása volt, amely az agrár ágazat tudományos, gyakorlati és innovációs központjává válik.

A Georgikont Festetics György alapította 1797-ben. Az iskola Európa legrégebbi mezőgazdasági felsőoktatási intézménye. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hallgatói létszám, és egyre több agrár szakember került ki Keszthelyről. Színesedett a képzési paletta is. A hallgatók szívesen választják a családias, ugyanakkor magas szintű képzést nyújtó egyetemet.

„Nagyon sok barátom ajánlotta. Így, hogy itt vagyok most már egy éve lassan, azt kell mondjam, hogy ha ezt tudom, akkor is pontosan ugyanígy fogok dönteni, mert amit mondtak, az pont így van. Nem vagyunk olyan nagy campus, és a tanárok és hallgatók között olyan kapcsolat van, ami szerintem egyedülálló, hiszen a tanárok sokkal jobban tudnak figyelni egy-egy hallgatóra.” - mondta egy vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgató, Magai Réka.

A MATE létrehozásának célja, hogy világszínvonalú képzést adjon a hallgatóknak. Kiemelten fontos, hogy a különböző szakok oktatása megfeleljen a 21. század kihívásainak. A modellváltást nem csak a hallgatók, hanem az oktatók és a campusokon dolgozók is pozitívan értékelik.

„Az elmúlt évekhez képest egy óriási mértékű béremelést kaptunk az egyetemi oktatók, kutatók tekintetében. Illetve azt gondolom, hogy sokkal kiszámíthatóbb lett a környezet a modellváltásnak köszönhetően. A hallgatók is, azt gondolom, hogy érzékelhettek ebből pozitív változásokat, hiszen sokkal pezsgőbb lett a sportélet. Az elmúlt hetekben is számos sportrendezvényt, kulturális rendezvényt szerveztünk összefüggésben a 225 éves jubileumi évfordulóval.” - tájékoztatott Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus campus-főigazgatói tanácsadója.

Az elmúlt egy évben megszűntették a párhuzamosságokat és elkezdték a képzések egységesítését. Kiemelt cél, hogy a szakokat a munkaerőpiaci igényekhez igazítsák. Az első eredmények azt mutatják, hogy kifizetődik a modellváltás. A MATE ugyanis a globális nemzetközi ranglistán 200 helyet, a szakterületi ranglistán pedig 50 helyet lépett előre. A jövőben jelentős fejlesztések várhatók Keszthelyen is.

„Keszthelyen is összességében 1 milliárd forintos beruházásról döntöttünk, ami az E és a D épület felújítását jelenti, a Burgonyakutató Központ felújítását, a Pethe Ferenc Kollégium felújítását jelenti. Tehát olyan fejlesztéseket indítunk el, amelyek az elmúlt évtizedekben nem voltak Keszthelyen sem. Ez azt is jelenti, hogy nem csak tartalmában, hanem infrastruktúrájában is meg kívánjuk újítani a magyar agrár felsőoktatást, és ezzel a magyar agrár felsőoktatás vonzerejét tovább növelni a fiatalok számára.” - tájékoztatott Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A tervek között szerepel, hogy minden campus egyéni profilt kapjon. Cél, hogy minden régióban olyan intézmények jöjjenek létre, amelyek innovációs szellemi központokként tudnak működni.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Keszthely
130-an végeztek az idei évben, többen közülük a campuson folytatják a tanulmányaikat.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
Újabb fejlesztések várhatók a MATE Georgikon Campusán.
| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Keszthely
Együttműködést kötött a MATE Georgikon Campus és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum.
| 2024. máj. 17. péntek 19:15 | Keszthely
A két napos programon plenáris ülések, sport- és kulturális programok, termelői vásár várja az érdeklődőket.
| 2024. máj. 6. hétfő 19:15 | Keszthely
A hagyományoknak megfelelően a Festetics-kastély parkjában búcsúztak a georgikonosok az egyetemtől.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:15
Balatoni Mozaik
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.