Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Az agrárium aktualitásait vitatták meg
2023. dec. 6. szerda | Keszthely
Az agrárium aktualitásait vitatták meg
Az agrárium kihívásairól szólt a Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének évzáró fóruma. Az idén az Amazon Ház adott otthont az eseménynek. A programon szó esett az emelkedő input árakról, és az ukrán gabona veszélyeiről. Felszólalt a NAK és a MAGOSZ elnöke, valamint az Agrárminisztérium államtitkára is.

Nehéz évet zártak a gazdálkodók az idén is. Az agráriumban dolgozóknak nem csak az időjárással kell megküzdeniük, hanem a piaci viszonyok teljes felborulásával. Már a COVID idején tapasztalhatták a változásokat, az orosz-ukrán háború és az azt követő infláció azonban jelentős kihívások elé állította őket. Többe kerül a műtrágya és a különböző növényvédő szerek, ugyanakkor a felvásárlási árakban nem tapasztalható szignifikáns emelkedés.

„Ez egy nagyon nehéz időszak a magyar mezőgazdaság számára. A kiszámíthatatlanság, az eddig szokatlan versenyhelyzet, ami ráadásul egy torz verseny, hiszen egy olyan versenytárssal, versenytársakkal kell megküzdenünk a saját piacainkon is, akiknek a szabályozási környezete eredendően más, mint a miénk. Sokkal alacsonyabb költségszerkezettel képesek előállítani élelmiszert a szabályozási különbözőségek miatt.” - tájékoztatott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A gazdáknak az ukrán gabona is fejfájást okoz. Északkeleti szomszédunkban akár 5-600 ezer hektáros gazdaságok is vannak, ahonnan tonnaszám tudnak árut szállítani. A szakemberek ezért is tartják aggályosnak Ukrajna uniós csatlakozását, hiszen az EU-s támogatások miatt hatalmas árudömping árasztaná el Európát. Ennél is nagyobb probléma az Unióban betiltott növényvédő szerek használata.

„Azt gondolom, hogy korszerű technológiával, genetikai módosított növények köztermesztésbe vonásával dolgoznak. Húszféle olyan hatóanyagot azonosítottunk be, amit az Európai Unióban minimum 10 éve kitiltottak. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy számunkra mindent kötelezően előírva és szigorúan betartva, a környezetvédelmi és minden egyéb előírás, állatjóléti és minden, náluk pedig semmit nem tartanak be, és innentől kezdve teljeskörűen lenyomnak bennünket, versenybe sem tudunk szállni.” - emelte ki Jakab István, a MAGOSZ elnöke.

A kormány kiemelten fontos területként kezeli az agráriumot, ezért mindent megtesz a gazdák védelmében. Amellett, hogy széleskörűen ellenőrzi az áthaladó ukrán gabonaszállítmányokat, a Vidékfejlesztési Programban támogatással segíti a gazdálkodókat. Az Agrárminisztérium nem csak anyagilag, hanem az adminisztrációs feladatok elvégzésében is segít.

„Az idei esztendőben év végéig közel 277 milliárd forint támogatási előleget próbálunk kiutalni a mezőgazdasági termelőknek. A másik oldalon pedig azzal számolhattak, akik részt vesznek különböző környezeti programokban: agrár környezetgazdálkodási programban, ökológiai gazdálkodásban, hogy számukra is több tízmilliárd forint értékben próbáltunk most előleget biztosítani.” - tette hozzá Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár

A fórum jó alkalmat adott a résztvevőknek a találkozásra, a tapasztalatok megosztására. Emellett elsőkézből kaphattak válaszokat az ágazatot leginkább foglalkoztató kérdésekre.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 21. kedd 19:15 | Keszthely
A Georgikon Napokon belül tartott szekcióülést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Keszthelyen.
| 2024. jan. 4. csütörtök 18:23 | Zalaegerszeg
A szakemberek dolgát a kiszámíthatatlan időjárás is nehezítette.
| 2023. jún. 1. csütörtök 16:11 | Keszthely
A jövő agráriuma volt a téméja a Nemzeti Agrárkamara Keszthelyen tartott fűrumának.
| 2022. máj. 4. szerda 15:09 | Keszthely
2021 február elsején jött létre a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.
| 2022. ápr. 28. csütörtök 17:01 | Keszthely
Az esőnek köszönhetően már kedvezőbb a helyzet a zalai földeken.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:15
Balatoni Mozaik
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.