+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem csak a katonák voltak hősök
2023. május 29. hétfő 11:46 - Gyenesdiás
Nem csak a katonák voltak hősök
Köszönetet mondtak a hősök életáldozatáért Keszthelyen, a Várkertben. A magyar országgyűlés 2001-ben nyilvánította emlékünneppé a hősök napját. A két világháború áldozatai mellett azoknak is mementó ez a nap, akik akár katonaként, vagy civilként életüket adták a magyar hazáért. A keszthelyi megemlékezés előtt szentmisét mutattak be a hősökért.

A fekete betűs levelezőlapok néma tömörséggel tudósítottak a hazavárt családtag haláláról, eltűnéséről – idézte fel az első világháború veszteségeit Varga Sz. Gábor. A Vajda Gimnázium igazgatója elmondta, a távolban odaveszett apák, testvérek, gyermekek sírjánál nem róhatták le kegyeletüket a családtagok. Így már 1917-ben törvénybe foglalták, hogy közösségi emlékműveket emeljenek Magyarországon.  Keszthelyen több mementót állítottak az első és második világégés áldozatainak. Az özvegyet és elárvult gyermekét ábrázoló alkotást Hunyadi László 2001-ben készítette el, rá tíz évre ez kiegészült a háború áldozatainak nevét sorakoztató táblákkal. A szobor jól mutatja, hogy nem csak a katonák a háborúk hősei.

„A mai napon tisztelettel adózunk a megözvegyült asszonyok és mindazok emlékének, akiknek a meghalt férjek helyett kellett családfenntartóként helytállni, akik hatalmas akaraterővel nevelték fel félárván maradt gyermekeiket, szüleink, nagyszüleink generációját. Ők is hősök voltak, mert nem meghaltak, hanem éltek a hazáért és küzdelmes életükkel mutattak példát az utókornak” - mondta Varga Sz. Gábor. 

A vértanúk életáldozata arra int bennünket, hogy most rajtunk a sor, nekünk kell helytállni – tette hozzá a szónok.

A megemlékezésen Jordán Lukács, a Helikon Versmondó Kör tagja szavalt verset. A város nevében Nemes Klára és Bánhegyi Renáta képviselőasszonyok koszorúztak, megemlékeztek a Magyar Nemzetőrség tagjai.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus