+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem csak a katonák voltak hősök
2023. május 29. hétfő 11:46 - Gyenesdiás
Nem csak a katonák voltak hősök
Köszönetet mondtak a hősök életáldozatáért Keszthelyen, a Várkertben. A magyar országgyűlés 2001-ben nyilvánította emlékünneppé a hősök napját. A két világháború áldozatai mellett azoknak is mementó ez a nap, akik akár katonaként, vagy civilként életüket adták a magyar hazáért. A keszthelyi megemlékezés előtt szentmisét mutattak be a hősökért.

A fekete betűs levelezőlapok néma tömörséggel tudósítottak a hazavárt családtag haláláról, eltűnéséről – idézte fel az első világháború veszteségeit Varga Sz. Gábor. A Vajda Gimnázium igazgatója elmondta, a távolban odaveszett apák, testvérek, gyermekek sírjánál nem róhatták le kegyeletüket a családtagok. Így már 1917-ben törvénybe foglalták, hogy közösségi emlékműveket emeljenek Magyarországon.  Keszthelyen több mementót állítottak az első és második világégés áldozatainak. Az özvegyet és elárvult gyermekét ábrázoló alkotást Hunyadi László 2001-ben készítette el, rá tíz évre ez kiegészült a háború áldozatainak nevét sorakoztató táblákkal. A szobor jól mutatja, hogy nem csak a katonák a háborúk hősei.

„A mai napon tisztelettel adózunk a megözvegyült asszonyok és mindazok emlékének, akiknek a meghalt férjek helyett kellett családfenntartóként helytállni, akik hatalmas akaraterővel nevelték fel félárván maradt gyermekeiket, szüleink, nagyszüleink generációját. Ők is hősök voltak, mert nem meghaltak, hanem éltek a hazáért és küzdelmes életükkel mutattak példát az utókornak” - mondta Varga Sz. Gábor. 

A vértanúk életáldozata arra int bennünket, hogy most rajtunk a sor, nekünk kell helytállni – tette hozzá a szónok.

A megemlékezésen Jordán Lukács, a Helikon Versmondó Kör tagja szavalt verset. A város nevében Nemes Klára és Bánhegyi Renáta képviselőasszonyok koszorúztak, megemlékeztek a Magyar Nemzetőrség tagjai.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus