+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A haza védőire emlékeztek a magyar honvédelem napján
2023. május 22. hétfő 17:31 - Keszthely
A haza védőire emlékeztek a magyar honvédelem napján
Vasárnap volt a magyar honvédelem napja. Keszthelyen a Várkertben a Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub szervezett ünnepséget az évforduló alkalmából. A fegyveres testületek és a klub tagjai együtt emlékeztek a szabadságharc tavaszi hadjáratának legdicsőségesebb napjára.

A fegyveres testületek és a klub tagjai együtt emlékeztek a szabadságharc tavaszi hadjáratának legdicsőségesebb napjára. 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. "Ilyenkor én, én mint civil, nem csak a katonákra emlékszem, hanem eleinkre, azokra a hősökre is, akik áldozták az életüket. És hangsúlyozni kívánnám azt, hogy honvédő nem csak a katona, nem csak a rendőr. Én úgy gondolom, hogy minden civil állampolgár a munkahelyen, a hivatásával, mert ők is a hazánkat szolgálják" - vélekedett Nagy Lajos.

Az egykori eseményekre Tar Ferenc történész emlékezett vissza. A magyar honvédség megalakulását jelképeink, a Himnusz és a Szózat létrejöttén, a Szendrey Júliának köszönhető kokárda megjelenésén keresztül vezette le. A kormány egy 1992-ben hozott határozata alapján Buda várának visszafoglalása évfordulója a magyar honvédelem napja. "Május 21-e a magyar honvédelem napja. Minden évben országszerte ezen a napon, vagy ennek a napnak a közelében emlékeznek meg a fegyveres testületek és természetesen a civilek is azokra az emberekre, akik 1848-49-ben a szabadságért, a függetlenségért és a polgári átalakulásért harcoltak" - mondta a történész.

A Várkertben felállított kopjafánál koszorút helyezett el a Dánielfy Tibor 205-ös Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka; a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, valamint a Keszthelyi Rendőrkapitányság vezetője; és természetesen a megemlékezést szervező Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub. A helyi vonatkozású történéseket is méltatták ezen a napon. Szirmai János, a klub elnöke elmondta: "Délelőtt volt egy másik kis ünnepségünk, a Vadászati Múzeum mellett felállított kopjafát megkoszorúztuk. Az itt szolgáló hetedik légvédelmi rakétaezred megszűnésének évfordulójára tavaly állítottuk, és úgy döntöttünk, hogy minden évben a honvédelem napján ott is a megemlékezés koszorúját helyezzük el."

A hetedik légvédelmi rakétaezred 1997-ig működött Keszthelyen.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Váncsa Ildikó keszthelyi képzőművész Őszi szerelem című tárlatával nyílt meg a Szépkorúak hete.
 
A Festetics György Zeneiskola tanárai és diákjai lepték meg az iskolásokat és az utca emberét.
 
Georgia második legnagyobb települése turisztikai és gazdasági központ a Fekete-tenger partján.
 
Keszthely polgármestere cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint privatizálnák a Festetics-kastélyt.
 
A Kármelita Bazilika védőszentjének ünnepén zsúfolásig telt a keszthelyi templom.
 
Megtartották a hagyományos betakarítónapot, vásár és műsorok is színesítették az eseményt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus