+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A koraszülöttekért futottak a zalai dombok közt
2023. május 22. hétfő 16:38 - Zalaegerszeg - Keszthely
A koraszülöttekért futottak a zalai dombok közt
Másodszor is célba értek! A hétvégén rendezte jótékonysági futását a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány. A Zalaegerszeg és Keszthely közti szakaszt minden eddiginél többen teljesítette. A résztvevők lefutott távjai a mentőautó által megtett km-ket szimbolizálják. Az alapítvány napi szinten, három vármegyében végzi a koraszülöttek mentését.

Fekvőtámaszból állásba mászás, majd vissza, így melegítettek be, a rajtszámok felvétele után a "Másodszor is célba érünk" jótékonysági futás résztvevői. 650-en döntöttek úgy, hogy a koraszülöttekért futnak, ezzel rekordot döntöttek.

„Kisfiam extrém koraszülött volt itt a zalaegerszegi intenzíven kezelték, fél évig voltunk a kórházban és ezért tartjuk fontosnak, hogy minden éven eljöjjünk" - nyilatkozta Kepe Eszter. 

Az elmúlt években több száz csapat vett részt az eseményen és olyan hírességek, mint Lubics Szilvia. A többszörös Sparthatlon győztes nagykanizsai fogorvosnő fővédnöke volt az eseménynek, emellett személyes érintettsége is van: „Az első fiam is a koraszülött osztályon volt egy rövid ideig, és én nagyon szeretem és tisztelem az ottani egészségügyi személyzetnek, orvosoknak illetve a nővérkéknek a munkáját, és szeretném, hogy minél több emberhez eljusson az, hogy segítsünk nekik.”

Egy koraszülött sírásának hangja, majd a mentőautó szirénája indította el a futókat a 66 kilométeres távra. Egyéniben is váltóban indultak a csapatok. Nemesapáti, Kallósd és Hévíz érintésével haladtak Keszthely felé.

A leggyorsabb futóknak 5 óra sem kellett, hogy teljesítsék a távot. A mezőny java 6-7 óra alatt futott be Keszthelyre. Nem is a táv, hanem a Kékes magasságát meghaladó szintkülönbség és a nyarat idéző meleg jelentett kihívást.

„Az egész terep nagyon durva, dombos. Oxigénhiányos állapot alakult ki, ami a koraszülöttekkel összeköt bennünket, nagyon szépek a zalai dombok. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a futóversenyt” - mondta stábunknak Gombor Nikoletta. 

A koraszülöttek betétfutása nélkül nincs verseny. Így van ez kezdetektől.  A gyerekek bizonyították, hogy a rajtvonal mögül indulva is célba lehet érni. A kastélytól a Fő térig futottak a mentőautó felvezetésével. 1500 koraszülött életét mentettek már meg az Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány munkatársai.

Dr. Gárdos László, az alapítvány alapítója:  „A sport nem csak megelőz, hanem gyógyít. Nagyon sok súlyos szívbeteg, tüdőbeteg, vesebeteg gyerek van, akinek az életminősége, az életkilátásai a versenyszerű sportolással javulnak. Nem felmenteni kell a gyerekeket, nem csökkentett testneveléssel, hanem maximálisan, a lehetőségükhöz képest terhelni, edzeni kell őket és akkor hamarabb gyógyulnak, jobb lesz életminőségük.”

Az egészséges életmódra való ösztönzés mellett az esemény fontos célja a jótékonyság, a figyelemfelhívás és a közösségépítés. Orvosi csapatok, egészségügyi dolgozók is érkeztek az ország számos kórházából, köztük koraszülött-ellátó intézményekből.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus