+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / KÓTA minősítő versenyt tartottak
2023. május 16. kedd 17:08 - Alsópáhok
KÓTA minősítő versenyt tartottak
Ismét minősülhettek a népdalkörök. Hatodszor rendezték meg az Aranypáva KÓTA Népzenei Minősítő Versenyt és Gálát Alsópáhokon. A megmérettetésre 22 csoport és 6 szólista jelentkezett az ország számos pontjáról. A verseny meghívásos alapú, a legjobb dalkörök mérethetik meg magukat.

A házigazda Bodzavirág népdalkör fellépésével kezdődött a minősítő verseny. Az együttes rendszeres résztvevője az Aranypáva gálának, és az idén nyolcadszor nyerték el az Aranypáva Nagydíjat. Rajtuk kívül még 15 résztvevő kapta meg a legmagasabb fokozatot. A dalkörök több mint fele Zala megyéből érkezett, de az ország más pontjairól is jöttek versenyzők.

„Szeretünk a rangos rendezvényeken részt venni, megmutatni magunkat. Hajdanában megyei rendezvények voltak, ahol még aranyat lehetett kapni a legjobbaknak, örömünkre kaptunk abból is bőven. Amióta Aranypáva minősítések vannak, abból is van már bő számmal. Mivel legutóbb, április 22-én Gellénházán Aranypáva minősítést kaptunk, így gondoltuk, hogy ezen a gálán is megmutatkoznánk.” - mondta Horváth Ernőné, az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület szakmai vezetője.

A népdalköröket rangos szakmai zsűri értékelte. A tagok állandók, akiket a KÓTA bizottság jelöl ki. A szabályzat szerint kizárólag minőségi népzenével lehet indulni a versenyen. Fontos, hogy a választott dalok illeszkedjenek egymáshoz, és a 10 percnél nem hosszabb előadás kerek egészet alkosson.

„Nagyon fontos az, hogy zeneileg, jellegben, kötődésben, mindenfélében jó legyen egymás után. A zenei tisztaság nagyon fontos természetesen, miután színpadon adják elő, a vizuális megjelenés, előadásmód, hangvétel, tehát minden egyéb olyan szempont, ami eredeti környezetben és a színpad törvényei által meghatározott. Ez szempont a zsűrizésnél.” - tájékoztatott Birinyi József, a zsűri elnöke, a KÓTA társelnőke.

Az Aranypáva minősítőre csak a legkiválóbb együttesek kapnak meghívást. Alsópáhok immár hatodszor adott otthont a rangos eseménynek. A rendezvényen kiderült, hogy van utánpótlás a népdalköröknél, hiszen fiatalok is színpadra álltak.

„Az Aranypáva gála a legjelentősebb a minősítések során, hiszen azok a szólisták és együttesek vehetnek ezen részt, akik már országos szinten Aranypáva minősítést nyertek. Ez a minősítések csúcsa, tehát az Aranypáva Nagydíjért folyik tulajdonképpen a küzdelem. Aki azt megszerzi, annál magasabb megmérettetési szint már nincs.” - tette hozzá Füle Jánosné, az Aranypáva KÓTA Népzenei Minősítő Verseny és Gála szervezője.

Alsópáhokon kiemelten fontos a hagyományőrzés. Arra pedig büszke a település, hogy helyet adhat a rangos országos minősítő versenynek. Így lehetőség van arra, hogy bemutatkozzanak, és az ide érkezők jó hírét vigyék a falunak.

„Jelenti számunkra a hagyományok őrzését, jelenti a népzene, a népdal, a kultúra, a zenei kultúra megőrzését. Azon túlmenően, hogy magunknak is örömet okozunk vele, és a fellépők is maguknak azt okoznak, nagyon sok embernek szereznek örömet, a nézőknek, családtagoknak, falubelieknek, és ami nagyon fontos, a fiataloknak.” - fogalmazott Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere.

Alsópáhokon három együttes és három szólista részesült Gála szintű minősítésben és Aranypáva különdíjban. Egy népdalkör vihette haza az Olsvai Imre-díjat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Idén Gyenesdiás is benevezett a “Társasjátékok éjszakája” címet viselő kezdeményezésre.
 
Sárgulás Keszthelyen: a kastély udvarán búcsúztak el a végzős diákok a Georgikon Campustól.
 
A tavaly elhunyt elnök, Szalai István előtt is tisztelegtek.
 
Több településről érkeztek hívek a vasárnapi misére.
 
Kiállítások, koncertek, egyéb szórakozási lehetőségek várták a látogatókat a Város napján.
 
Keszthely az első írásos említésének 776. évfordulóját ünnepelte a hétvégén.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus