+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ravatalozót avattak Felsőrajkon
2023. május 12. péntek 16:49 - Felsőrajk
Ravatalozót avattak Felsőrajkon
Átadták az új ravatalozót Felsőrajkon. A Magyar falu programból, valamint a Miniszterelnökség és a hívek adományából megújult épületben egy kápolna is helyet kapott. Az átadón elhangzott, a település lakóinak évtizedes álma vált valóra azzal, hogy immár méltó körülmények között búcsúztathatják a halottaikat.

Az elmúlt években számos egyházi beruházás valósult meg Felsőrajkon. Mindezek közül azonban kiemelkedik a ravatalozó, amely eddig egy méltatlan, valójában szerszámtárolónak épített létesítményben kapott helyet. Mindemellett sem a hazai, sem az uniós szabályoknak nem felelt meg. A ravatalozó nem csak a helyi vállalkozók keze munkájáról, hanem a hívek példaértékű összefogásáról is tanúskodik.

„Sikerült megvalósítani egy olyan ravatalozót, amire azt mondták, hogy városi helyen megirigyelnék a méretei és a kinézete alapján ezt a ravatalozót, ami nem csak ravatalozó, hanem temetőkápolnaként is funkcionál. Tehát egészen kora tavasztól késő őszig akár a gyászmiséket is lehet vagy egyéb gyászszertartásokat lehet tartani ebben az épületben.” - tájékoztatott Rudi Péter, Felsőrajk plébánosa.

A beruházás összköltsége 47 millió forint, amelyhez a Magyar falu program és a Miniszterelnökség nyújtott támogatást. Az átadón elhangzott, egy közösségről sokat elmond, hogy hogyan ápolja a halottainak emlékét. Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője elmondta, az új épület jó példa a térségi és a települési összefogásra. Hozzátette, a fejlesztések megvalósulásához fontos, hogy tudják a helyiek, hogy mit akarnak.

„Megint csak láthatjuk, hogy milyen ereje van az összefogásnak. Hogyha a kormány tudja az, hogy a vidék támogatása mennyire fontos, és a tudáson túl anyagi forrásokat is, hazai forrásból is tud anyagi forrásokat hozzárendelni, mennyire fontos az, hogy a helyi közösségek, például a helyi egyházközösség világosan látja és világosan tudja azokat a célokat, hogy mi az, amire helyben, a helyi embereknek szüksége van. Ha ez a kettő tudás és kettő szándék és akarat együtt tud járni, akkor abból ilyen komoly fejlesztések valósulhatnak meg, ami azt gondolom, hogy nem csak a településen, hanem a térségben élő ember számára is nagy öröm.” - tette hozzá Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár.

A ravatalozót ünnepélyes keretek között avatták fel Felsőrajkon. A temetőkápolna mellett az új harangot is megáldották.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus