+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyre is került Petőfi körtefájából
2023. május 8. hétfő 17:56 - Keszthely
Keszthelyre is került Petőfi körtefájából
Petőfi Sándor körtefájáról nevelt csemetét ültettek Keszthelyen. A Szent Család templom tündérkertjében kapott helyet a gyümölcsfa. A plébánia pályázott a csemetére, melyet Komoróczi Lajos és felesége ültetett el a hívekkel a vasárnapi mise után.

A 2021-ben elhunyt Bognár István versét olvasták fel az ültetés előtt. Komoróczi Lajos és felesége kezdeményezte, hogy a Petőfi bicentenárium alkalmából Keszthelyen is legyen Petőfi Sándor körtefájáról szaporított csemete.

Tál Zoltán plébános: „A Petőfi kultusz, Szendrey kultusz tovább él, megmarad közöttünk. Ez a Petőfi körtefája, ami Fehéregyház mellől, a Gyárfás-kúriából származik. A leírások szerint itt evett utoljára és utána már eltűnt Petőfi. Ez alatt a fa alatt ült, aminek most az oltványát idehozták és elültettük.”

A Magyar Kultúráért Alapítvány, a Kárpát-medencei Kultúrpajta és a Tündérkert Hálózat együttműködésének köszönhető, hogy az ország több pontjára kerülhet az ikonikus gyümölcsfából. A keszthelyi Szent Család templom tündérkertje is gazdagabb lett így.  Kovács Gyula pórszombati erdész, a Tündérkert mozgalom alapítója vállalta fel, hogy szaporítja Petőfi körtefáját.

„Legelsők közt csatlakoztam ehhez a mozgalomhoz és kerestem itt Keszthelyen, Keszthely környékén megfelelő helyet ezeknek az őshonos gyümölcsfáknak és mivel a templomnak van egy egyhektáros kertje, úgy gondoltam, itt kiváló helyen lesznek ezek a fácskák. Azért gondoltuk, hogy ebbe a tündérkertben mindenképpen legyen egy Petőfi körtefa is, mert az egyik legélőbb kapcsolata van a városnak Petőfihez, hisz felesége itt született a Szendrey-majorban” - nyilatkozta Komoróczi Lajos, a tündérkert létrehozója. 

A pomológusok annyit tudnak a fa gyümölcséről, hogy lédús, igen ízletes, egyszínű sárga körte, szép és csábító felülettel. Érdekesség, hogy ilyen kármán körte már van a templom tündekertjében. Ezt nyolc éve ültették. A Petőfi facsemete várhatóan öt év múlva fordulhat termőre.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Idén Gyenesdiás is benevezett a “Társasjátékok éjszakája” címet viselő kezdeményezésre.
 
Sárgulás Keszthelyen: a kastély udvarán búcsúztak el a végzős diákok a Georgikon Campustól.
 
A tavaly elhunyt elnök, Szalai István előtt is tisztelegtek.
 
Több településről érkeztek hívek a vasárnapi misére.
 
Kiállítások, koncertek, egyéb szórakozási lehetőségek várták a látogatókat a Város napján.
 
Keszthely az első írásos említésének 776. évfordulóját ünnepelte a hétvégén.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus