+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyre is került Petőfi körtefájából
2023. május 8. hétfő 17:56 - Keszthely
Keszthelyre is került Petőfi körtefájából
Petőfi Sándor körtefájáról nevelt csemetét ültettek Keszthelyen. A Szent Család templom tündérkertjében kapott helyet a gyümölcsfa. A plébánia pályázott a csemetére, melyet Komoróczi Lajos és felesége ültetett el a hívekkel a vasárnapi mise után.

A 2021-ben elhunyt Bognár István versét olvasták fel az ültetés előtt. Komoróczi Lajos és felesége kezdeményezte, hogy a Petőfi bicentenárium alkalmából Keszthelyen is legyen Petőfi Sándor körtefájáról szaporított csemete.

Tál Zoltán plébános: „A Petőfi kultusz, Szendrey kultusz tovább él, megmarad közöttünk. Ez a Petőfi körtefája, ami Fehéregyház mellől, a Gyárfás-kúriából származik. A leírások szerint itt evett utoljára és utána már eltűnt Petőfi. Ez alatt a fa alatt ült, aminek most az oltványát idehozták és elültettük.”

A Magyar Kultúráért Alapítvány, a Kárpát-medencei Kultúrpajta és a Tündérkert Hálózat együttműködésének köszönhető, hogy az ország több pontjára kerülhet az ikonikus gyümölcsfából. A keszthelyi Szent Család templom tündérkertje is gazdagabb lett így.  Kovács Gyula pórszombati erdész, a Tündérkert mozgalom alapítója vállalta fel, hogy szaporítja Petőfi körtefáját.

„Legelsők közt csatlakoztam ehhez a mozgalomhoz és kerestem itt Keszthelyen, Keszthely környékén megfelelő helyet ezeknek az őshonos gyümölcsfáknak és mivel a templomnak van egy egyhektáros kertje, úgy gondoltam, itt kiváló helyen lesznek ezek a fácskák. Azért gondoltuk, hogy ebbe a tündérkertben mindenképpen legyen egy Petőfi körtefa is, mert az egyik legélőbb kapcsolata van a városnak Petőfihez, hisz felesége itt született a Szendrey-majorban” - nyilatkozta Komoróczi Lajos, a tündérkert létrehozója. 

A pomológusok annyit tudnak a fa gyümölcséről, hogy lédús, igen ízletes, egyszínű sárga körte, szép és csábító felülettel. Érdekesség, hogy ilyen kármán körte már van a templom tündekertjében. Ezt nyolc éve ültették. A Petőfi facsemete várhatóan öt év múlva fordulhat termőre.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus