+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újabb helytörténeti kiadvány jelent meg Balatongyörökön
2023. május 8. hétfő 13:23 - Balatongyörök
Újabb helytörténeti kiadvány jelent meg Balatongyörökön
Megjelent Balatongyörök legújabb helytörténeti könyve. A fejezetek a balatongyöröki szőlő- és borkultúra történetéből című alkotás egészen a római kortól veszi végig a szőlőtermesztés kialakulását, a helyi kötődését. A kötetet Dr. Müller Róbert régész mutatta be a közönségnek.

Évek óta töretlen a népszerűsége Balatongyörökön a becehegyi bortúrának. Rengetegen kóstolják végig a pincék kínálatát a jó hangulatú rendezvényen. Ilyenkor a gazdák nagy része felvonultatja teljes borpalettáját. Ugyanilyen sikeres a Nyitott Pincék Napja. A finom falatok mellett a lenyűgöző panoráma is vonzza az érdeklődőket. A településen hagyománya van a Györöki BorKorzónak, mely a nyár egyik legsikeresebb programja. A helyiek között már kevesebben foglalkoznak szőlővel, azonban tudható, hogy már a rómaiak foglalkoztak itt ezzel.

A település legújabb helytörténeti könyvét dr. Müller Róbert régész szerkesztette. A fejezetek a balatongyöröki szőlő- és borkultúra történetéből bemutatja a szőlő és annak művelésének kialakulását, elterjedését, helyi kötődését.

„Az ötlet az Biró Róbert balatongyöröki polgármesteré. Ő írta meg a pályázatot, melyet benyújtott az Agrárminisztériumba és ez a pályázat tette lehetővé, hogy három év alatt elkészüljön ez a kötet. Ennek hamarabb el kellett volna készülnie, de szerencsénk volt. A COVID-járvány miatt meghosszabbodott a határidő és így volt időnk alaposan felkészülve egy szép kötetet összeállítani.”

Biró Róbert nem csak a pályázatot adta be, a háttéranyag gyűjtésében is nagy szerepet vállalt. A megnyitón elhangzott, 2000 óta nem adtak ki helytörténeti könyvet a településen, így még nagyobb öröm, hogy ez megvalósulhatott. A kötet hiánypótlónak számít.

"A település helytörténetének a feldolgozása egy fontos kötelességünk és az egyik olyan téma, ami mindenkit érdekel, az a település szőlészeti és borászati hagyományai. Hiszen a Balaton-felvidéken nem volt olyan község, ahol ne lett volna szőlőhegye Keszthelytől Almádiig. Adta magát ez a téma, úgyhogy sikerült Müller Róbert urat meggyőznünk és megkérnünk arra, hogy segítsen nekünk ebben a munkában.”

A könyvben a római kortól indulhat el az olvasó és napjaink történetéhez ér el. Beszámol a filoxéravészről. Interjúk is találhatóak benne mai borosgazdáktól, akik tapasztalataikat mondják el. Becehegy és a kápolna története sem maradhatott ki az alkotásból.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
kulisszabejárást és közönségtalálkozót a Pesti Művész Színház Keszthelyen.
 
Turi Török Tibor munkásságát ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának réásztvevői.
 
A héten zajlott az Európai Mobilitási Hét, melyhez minden évben csatlakoznak intézmények.
 
A keszthelyi nyomozók elkapták a férfit, bíróság előtt kell felelnie tettéért.
 
A Híradó Plusz vendége: Nemes Klára, a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője
 
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus