+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 800 milliós beruházás a Kis-Balatonon
2023. május 4. csütörtök 16:19 - Zalavár
800 milliós beruházás a Kis-Balatonon
Felújították a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer nagyműtárgyait. A Laki-zsilip és a Fenéki-zsilip rekonstrukciója az Országos Vízügyi Főigazgatóság és konzorciumi partnereinek pályázatából valósult meg. A projekt a Balaton vízminőségének megóvását és javítását célozza, a támogatás teljes összege 5,1 milliárd forint.

A Balatonba sok hordalék, uszadék és különböző szerves tápanyag érkezik. A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszernek kiemelt szerepe van abban, hogy megszűrje a magyar tengerbe befolyó vizet. Ezt segítik a különböző építmények, amelyek azonban mára már elavultak. A Kis-Balatonnal kiemelten foglalkozó Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság 800 millió forintot kapott a 4T és a 21T műtárgy felújítására.

„A Kis-Balatonnak az első üteme 1985-ben készült el, immáron több mint 37 éve. A 37 évvel ezelőtti két nagyműtárgy, ami a két tóterületnek a vízszintjét tartja, már megérett a rekonstrukcióra. Ennek a projektnek a keretében ezt a nagyon fontos és nagyösszegű rekonstrukciós munkákat el tudtuk végezni. Így felújításra kerültek a betonfelületek, a gépészeti elemek, a vezérléstechnika.” - tájékoztatott Gaál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A projekt kapcsán rendezett szakmai konferencián elhangzott, növelni kell a vizes élőhelyek területét. Emellett fontos a vízi világ helyreállítása és stabilizálása. A szakemberek kifejtették, a vízminőség fenntartása mellett cél a tápanyagtöbblet helyben tartása és a tápanyagterhelés nyomon követése is. A Kis-Balatoni beruházás mellett fejlesztették a Lesence rendszert és megújították a kisvízfolyások műtárgyait is.

„A projektet a Balaton vízminőségének megóvása illetve javítása hívta életre. Ennek a projektnek a megvalósítása az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság alkotta konzorcium keretében történik, de társszervezetünk a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, ugyanis a Kis-Balaton vízrendszert érintően is valósultak meg fejlesztések.” - emelte ki Horváth Angéla, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese.

A Zala-folyón a világon egyedülálló mérési program működik a vízminőségi problémák felderítésére. Nem csak a vízhozamot, hanem az összes nitrogén és az összes foszforterhelést is vizsgálják, ugyanakkor a Balaton egész vízgyűjtő területén folynak megfigyelések. Ezekből kiderül, hogy jelentős terhelés éri a tavat az északi és déli parti részvízgyűjtők kisebb-nagyobb vízfolyásain keresztül. Ennek csökkentésére több létesítményt is telepítettek, ezek felújítására jött létre a projekt.          

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus