+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Cserkész könyvbemutató és kiállítás
2023. április 25. kedd 14:55 - Keszthely
Cserkész könyvbemutató és kiállítás
Kiállítás megnyitót és könyvbemutatót tartott a Balaton Színházban a 379. számú Feltámadás CserkészcsapatA tárlat és a kötet is a keszthelyi cserkészéletet mutatja be a nagyközönségnek. Mindkettő bővelkedik helytörténeti érdekességekben is.

Cserkészek találkoztak a hétvégén a Balaton Színházban. A találkozó egyik apropóját az a most nyíló tárlat adta, mely a csapat történetét mutatja be. A színház több termében berendezett kiállítás részletesen szemlélteti, mit is jelent cserkésznek lenni.

„Nagyon sok olyan szituációval találkozik az ember a mindennapi életében, ami így a cserkészkedés által könnyebb, tehát sokkal komfortosabban érzi magát az ember minden helyzetben. Sokkal találékonyabb tud lenni. És ezt mind, mind megtanulja az ember a cserkészkedés alatt.” - mondta Gutai Márk cserkész.

A Keszthelyi 379. számú Feltámadás Cserkészcsapat múltját egy kötet is bemutatja. Ez az 1925-től 1948-ig tartó időszakot írja le. A könyv szerzője korabeli újságcikkeket felkutatva készítette el az anyagot.

Kovács Sándorné Nagy Márta, a könyv szerzője: „Fölkerestem a parancsnokot, Nagy Tamást, és mondtam neki, hogy milyen nagy anyag van készülőben, vagy lehetne ebből. Érdekli-e? És azt mondta, hogy érdekli. Hogy csináljam. Hát akkor megnéztem. Innentől kezdve elindult az úthenger, meg nem állt. Városi könyvtár, Helikon könyvtár, Országos Széchenyi Könyvtár, folyóirattár, a mikrofilmtár… az volt a legszemrontóbb. És a legnehezebb.”

A város hírnevének öregbítésében nagy szerepet játszanak a cserkészek. Mind a könyvbemutatót, mind a kiállítást nagy érdeklődés övezte. A résztvevőket Vozár Péterné köszöntötte. Az esemény kiváló alkalom volt arra is, hogy közelebb hozza egymáshoz a korosztályokat, a találkozón sok fiatal is részt vett.

Nagy Tamás, örökös tiszteletbeli parancsnok, elnök, Cserkészliliom Egyesület: „Ez egy olyan szervezet, ahol a hat évestől a hatvan évesig, a nyolcvan évesig összeismerkednek, és életük végéig barátságok szövődnek.  Amikor egyébként soha nem is találkoztak volna. Ez a kiállítás is egyébként erről szól. Hogy a régi öregeinkről megemlékezünk, akik 1925-ben megalapították a cserkészetet, aztán már itt vagyunk 23-ban és több mint száz fővel nyomja a csapat.”

A Keszthelyi Iparoscserkészet 1925-1948 című kötete, valamint a Balaton színházban megtekinthető csapattörténeti kiállítás kiváló lehetőség arra, hogy a keszthelyi cserkészek történetén keresztül a város múltjába is bepillantást nyerjünk.

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus