+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kiválasztották a Város Művészeit
2023. április 20. csütörtök 14:11 - Keszthely
Kiválasztották a Város Művészeit
Gere Nóra költőnőt és Ágh Márton látványtervezőt választották a Város Művészének. A Balatoni Múzeum másodszor írta ki a pályázatot, az idén feltétel volt, hogy az egyik alkotó határon túli legyen. A művészek májusban tartózkodnak majd Keszthelyen, ez idő alatt több közönségtalálkozó is lesz.

Egy kisfilmmel pályázott Ágh Márton. A művésznek keszthelyi kötődése is van, hiszen a ma már világhírű látványtervező itt született és a Vajda János Gimnáziumban érettségizett. Többek között játszott a Saul fia című filmben, de Mundruczó Kornél alkotásaiban is közreműködött. Jászai Mari-díjas, 2021-ben az Európai Filmakadémia a kontinens legjobb látványtervezőjének választotta. Gere Nóra Csíkszeredában, Kolozsváron, majd hazánkban is tanult. Jelenleg Prágában él, és a költészet mellett a képzőművészet és a performansz is foglalkoztatja.

„Gere Nóra költő, emellett még képzőművészettel is némileg foglalkozik, de a fő profilja a költészet. A pályaműve is egy vers volt, ami az édesanyja halálának traumáját dolgozza fel. Nagyon érzékeny, személyes és különleges az ő költészete, úgyhogy ezért esett az egyik választás őrá. A másik választás Ágh Márton díszlet-, jelmez-, és látványtervező. Nemzetközileg is híres, tehát a szakmájában rendkívüli sikereket ért el.” - tájékoztatott Hermán Alíz, a Város Művésze II. projekt szakmai vezetője.

A Város Művésze II. pályázatot március végén írta ki a Balatoni Múzeum. 18 pályamű érkezett, amelyből az ítészek kiválasztották a két legjobbat. Kardos Laura művészettörténész, Hermán Alíz, a projekt szakmai vezetője, Bicsérdiné Bujtor Katalin művelődésszervező és Németh Péter múzeumigazgató alkotta a zsűrit. A sajtótájékoztatón elhangzott, egy olyan pályázó volt, aki tavaly is jelentkezett, és kiemelkedő pályamunkákat kaptak.

„Magas színvonalú pályaművekkel volt dolga a zsűrinek. Ez meg is nehezítette a munkát, viszont az megkönnyítette, hogy volt közte olyan, ami kiemelkedett ezek közül a pályaművek közül, úgyhogy szinte azt mondtuk, hogy ez biztos. Illetve volt olyan kritérium, hogy legyen határon túli, illetve különböző művészeti ágakat képviseljen a két kiválasztott város művésze.” - tette hozzá Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A tervek szerint az egy hónap alatt több közönségtalálkozót és workshopot is szerveznek. Emellett pedig a helyi középiskolákba is ellátogatnak a művészek. Az alkotók hivatalos fogadása május 2-án, az első foglalkozás pedig május 5-én lesz.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus