Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Kiválasztották a Város Művészeit
2023. ápr. 20. csütörtök | Keszthely
Kiválasztották a Város Művészeit
Gere Nóra költőnőt és Ágh Márton látványtervezőt választották a Város Művészének. A Balatoni Múzeum másodszor írta ki a pályázatot, az idén feltétel volt, hogy az egyik alkotó határon túli legyen. A művészek májusban tartózkodnak majd Keszthelyen, ez idő alatt több közönségtalálkozó is lesz.

Egy kisfilmmel pályázott Ágh Márton. A művésznek keszthelyi kötődése is van, hiszen a ma már világhírű látványtervező itt született és a Vajda János Gimnáziumban érettségizett. Többek között játszott a Saul fia című filmben, de Mundruczó Kornél alkotásaiban is közreműködött. Jászai Mari-díjas, 2021-ben az Európai Filmakadémia a kontinens legjobb látványtervezőjének választotta. Gere Nóra Csíkszeredában, Kolozsváron, majd hazánkban is tanult. Jelenleg Prágában él, és a költészet mellett a képzőművészet és a performansz is foglalkoztatja.

„Gere Nóra költő, emellett még képzőművészettel is némileg foglalkozik, de a fő profilja a költészet. A pályaműve is egy vers volt, ami az édesanyja halálának traumáját dolgozza fel. Nagyon érzékeny, személyes és különleges az ő költészete, úgyhogy ezért esett az egyik választás őrá. A másik választás Ágh Márton díszlet-, jelmez-, és látványtervező. Nemzetközileg is híres, tehát a szakmájában rendkívüli sikereket ért el.” - tájékoztatott Hermán Alíz, a Város Művésze II. projekt szakmai vezetője.

A Város Művésze II. pályázatot március végén írta ki a Balatoni Múzeum. 18 pályamű érkezett, amelyből az ítészek kiválasztották a két legjobbat. Kardos Laura művészettörténész, Hermán Alíz, a projekt szakmai vezetője, Bicsérdiné Bujtor Katalin művelődésszervező és Németh Péter múzeumigazgató alkotta a zsűrit. A sajtótájékoztatón elhangzott, egy olyan pályázó volt, aki tavaly is jelentkezett, és kiemelkedő pályamunkákat kaptak.

„Magas színvonalú pályaművekkel volt dolga a zsűrinek. Ez meg is nehezítette a munkát, viszont az megkönnyítette, hogy volt közte olyan, ami kiemelkedett ezek közül a pályaművek közül, úgyhogy szinte azt mondtuk, hogy ez biztos. Illetve volt olyan kritérium, hogy legyen határon túli, illetve különböző művészeti ágakat képviseljen a két kiválasztott város művésze.” - tette hozzá Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A tervek szerint az egy hónap alatt több közönségtalálkozót és workshopot is szerveznek. Emellett pedig a helyi középiskolákba is ellátogatnak a művészek. Az alkotók hivatalos fogadása május 2-án, az első foglalkozás pedig május 5-én lesz.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. jún. 1. csütörtök 16:17 | Keszthely
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
| 2023. máj. 4. csütörtök 12:03 | Keszthely
Az alkotót művészetét ismerhetik meg az érdeklődők a Balatoni Múzeumban.
| 2023. máj. 3. szerda 15:51 | Keszthely
Gere Nóra költőnő és Ágh Márton látványtervező birtokolhatják idén ezt a címet.
| 2023. már. 29. szerda 18:30 | Keszthely
Közönségtalálkozókat és workshopokat fognak megvalósítani a kiválasztott művészekkel májusban.
| 2022. nov. 3. csütörtök 16:23 | Keszthely
A két fiatal tehetség egész novemberben különböző programokon vesz részt.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
07:00
Kukkantó
07:24
Savaria Filmfesztivál
08:00
Ludovika TV
09:00
09:30
10:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.