Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Pálfalvi Nándorra emlékeztek Keszthelyen
2023. ápr. 19. szerda | Keszthely
Pálfalvi Nándorra emlékeztek Keszthelyen
Pálfalvi Nándorra emlékeztek a Fejér György Városi Könyvtárban. A keszthelyi kötődésű író, költő számos alkotása felcsendült az eseményen a Helikon Versmondó Kör jóvoltából. A bibliotéka azért tartotta fontosnak a megemlékezést, mert bíznak abban, hogy még szélesebb körben ismertethetik így Pálfalvi Nándor színes és tartalmas hagyatékát.

Pálfalvi Nándor egész életét megismerhették az érdeklődők az emlékesten. Az író 2000-ben költözött Keszthelyre, első felesége halála után. Első útja már akkor is a könyvtárba vezetett. Gyakori vendég volt a bibliotékában, először csak mint olvasó, később pedig több kötetét is bemutathatta itt. Az intézményben is szeretettel őrzik emlékét, gyakran gondolnak rá. Írásai is népszerűek, az olvasók is gyakran választanak Pálfalvi-írást, olyan is akad, akinek ő a kedvence.  

„Rengeteg könyve született itt Keszthelyen is, amiket be is mutattunk itt kettő kivételével a könyvtárban. Rengetegen jöttek el mindig. És úgy gondolom, hogy szerette a közönség őt, de még sincs annyira bent a köztudatban, hogy helyi író, keszthelyi író és egy kicsit emlékezni szerettünk volna rá.” - mondta el Kocsondiné Eisenkorb Györgyi igazgatóhelyettes.

A Helikon Versmondó Kör tagjai jóvoltából Pálfalvi Nándor számos írásának részleteit, versét hallgathatta meg a közönség. Több mint 50 könyve jelent meg, köztük regények, irodalmi riportok, mesekönyvek, forgatókönyvek, novellák és verses kötetek is. A versmondók szerint nem könnyű feladat visszaadni az alkotó érzéseit.

„Benne van az a fajta világlátó szemlélet, talán, hogy így fogalmazzak, ami úgy nagy összefüggéseket is észrevesz. Amelyeket talán mi hétköznapi emberek nem mindig. Emellett sok versében találkozhatunk rövid sorokkal, gyors rímekkel, ezek mind-mind picit nehezítik az elmondásukat. De alapvetően, mint minden költő műve, egy önkifejezés és ezen keresztül megismerhető azt hiszem ő maga is.” - fogalmazott Kiss Gábor versmondó.

Az emlékestre meghívást kapott Pálfalvi Nándor özvegye is, akit nagy boldogsággal töltött el, hogy nem hagyják a városban feledésbe merülni az író nevét, munkásságát.

„Nagyon hálás vagyok, hisz férjem születésnapja most volt és nem tudom szavakban kifejezni önöknek a figyelmességet. Meghatódtam, amikor megkaptam a meghívót. Tényleg, nagyon boldog vagyok.” - osztotta meg Pálfalvi Nándorné.

Pálfalvi Nándor még életében felajánlotta hagyatékát a keszthelyi könyvtárnak, ennek egy része a galériában található. A bibliotékában továbbra is azon dolgoznak, hogy még szélesebb körben ismertessék meg az egykori kiváló irodalmi- és közéleti személy munkásságát.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. ápr. 19. szerda 18:03 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Kardos Gy. József író.
| 2022. szep. 7. szerda 17:23 | Keszthely
A keszthelyi író, költő 91 éves volt.
| 2021. szep. 24. péntek 16:10 | Keszthely
A Fejér György Városi Könyvtárnak ajándékozta írói munkásságának fontos emlékeit Pálfalvi Nándor.
| 2023. szep. 7. csütörtök 17:09 | Keszthely
A Balatoni Múzeumban beszélgetett Dr. Lukács Gábor egyetemi docens és Gyimesi Emese irodalomtörténész.
| 2015. ápr. 10. péntek 09:50 | Keszthely
Végső búcsúztatása előtt emlékeztek egykori tanítványok Dr. Gaal Istvánné, Kati nénire.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.