+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Pálfalvi Nándorra emlékeztek Keszthelyen
2023. április 19. szerda 16:19 - Keszthely
Pálfalvi Nándorra emlékeztek Keszthelyen
Pálfalvi Nándorra emlékeztek a Fejér György Városi Könyvtárban. A keszthelyi kötődésű író, költő számos alkotása felcsendült az eseményen a Helikon Versmondó Kör jóvoltából. A bibliotéka azért tartotta fontosnak a megemlékezést, mert bíznak abban, hogy még szélesebb körben ismertethetik így Pálfalvi Nándor színes és tartalmas hagyatékát.

Pálfalvi Nándor egész életét megismerhették az érdeklődők az emlékesten. Az író 2000-ben költözött Keszthelyre, első felesége halála után. Első útja már akkor is a könyvtárba vezetett. Gyakori vendég volt a bibliotékában, először csak mint olvasó, később pedig több kötetét is bemutathatta itt. Az intézményben is szeretettel őrzik emlékét, gyakran gondolnak rá. Írásai is népszerűek, az olvasók is gyakran választanak Pálfalvi-írást, olyan is akad, akinek ő a kedvence.  

„Rengeteg könyve született itt Keszthelyen is, amiket be is mutattunk itt kettő kivételével a könyvtárban. Rengetegen jöttek el mindig. És úgy gondolom, hogy szerette a közönség őt, de még sincs annyira bent a köztudatban, hogy helyi író, keszthelyi író és egy kicsit emlékezni szerettünk volna rá.” - mondta el Kocsondiné Eisenkorb Györgyi igazgatóhelyettes.

A Helikon Versmondó Kör tagjai jóvoltából Pálfalvi Nándor számos írásának részleteit, versét hallgathatta meg a közönség. Több mint 50 könyve jelent meg, köztük regények, irodalmi riportok, mesekönyvek, forgatókönyvek, novellák és verses kötetek is. A versmondók szerint nem könnyű feladat visszaadni az alkotó érzéseit.

„Benne van az a fajta világlátó szemlélet, talán, hogy így fogalmazzak, ami úgy nagy összefüggéseket is észrevesz. Amelyeket talán mi hétköznapi emberek nem mindig. Emellett sok versében találkozhatunk rövid sorokkal, gyors rímekkel, ezek mind-mind picit nehezítik az elmondásukat. De alapvetően, mint minden költő műve, egy önkifejezés és ezen keresztül megismerhető azt hiszem ő maga is.” - fogalmazott Kiss Gábor versmondó.

Az emlékestre meghívást kapott Pálfalvi Nándor özvegye is, akit nagy boldogsággal töltött el, hogy nem hagyják a városban feledésbe merülni az író nevét, munkásságát.

„Nagyon hálás vagyok, hisz férjem születésnapja most volt és nem tudom szavakban kifejezni önöknek a figyelmességet. Meghatódtam, amikor megkaptam a meghívót. Tényleg, nagyon boldog vagyok.” - osztotta meg Pálfalvi Nándorné.

Pálfalvi Nándor még életében felajánlotta hagyatékát a keszthelyi könyvtárnak, ennek egy része a galériában található. A bibliotékában továbbra is azon dolgoznak, hogy még szélesebb körben ismertessék meg az egykori kiváló irodalmi- és közéleti személy munkásságát.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus