Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A Madách Színház művésze vendégeskedett az Egryben
2023. ápr. 13. csütörtök | Keszthely
A Madách Színház művésze vendégeskedett az Egryben
Interaktív irodalomóra volt az Egry József Általános Iskolában. A magyar költészet napja alkalmából szervezték meg a programot. A rendhagyó órát a Madách Színház színművésze tartotta. A program célja az volt, hogy közelebb hozzák a verset és a lírát a tanulókhoz.

Csórics Balázs színművész megtalálta a hangot a diákokkal. Humorral, izgalmas feladatokkal, történetekkel és szép versekkel mutatott rá a magyar irodalom sokszínűségére és arra, hogy mennyire fontosak versek mindennapjaikban.

”Nekem bármi bajom volt, én mindig versekhez nyúltam. Én hazamentem, két évszázad versei le a polcról, és tök mindegy, hogy Ady vagy Pilinszky, vagy Weöres, vagy akárki. Bármelyik költő jött szembe, előbb vagy utóbb megtaláltam azt, ami kifejezte azt, ami bennem él” - mondta Csórics Balázs. 

A gyerekek főleg irodalomórán találkoznak költeményekkel, leginkább verselemzés formájában. A Magyar költészet napjára emlékezve tartott rendhagyó órának az volt a célja, hogy közelebb hozzák az irodalmat a fiatalokhoz.

Tóth Éva iskolaigazgató: "Csórics Balázs versmondásával én a Covid idején ismerkedtem meg Facebookon keresztül, és azóta is minden nap egy-egy újabb verssel örvendezeti meg a követőit, és azt gondolom, hogy ő egy nagyon hiteles tolmácsolása bármely versnek.”

Az Egry iskolában a tanulók többsége foglalkozik az irodalommal, olvasnak és szavalnak verseket. Nem csak a tanórai elemzések kapcsán ismerik a költeményeket. Sok diáknak vannak kedvenc költői, írói, akik munkásságuk kapcsán hatnak a diákokra. 

"Kedvenc költőm az Ady Endre, hisz ő olyan érzelmeket hoz elő, amik egyszerűen fenomenálisak. És úgy önti szavakba a verseket, ahogy mások sehogyan nem tudták” - nyilatkozta az iskola tanulója, Simon Nóra. 

A gyerekek, amit megtapasztalnak, az sokkal jobban beépül a tudásukba és az érzelmeikbe is, mint amiről csak beszélnek nekik. A versek az elolvasásuk után a diákoknak akkor válnak a sajátjukká, hogyha valamilyen módon, akár egy személyes élménytől átélik azt a költeményt.

Polgárné Pósch Judit, a magyar munkaközösség vezetője: “Ha az iskolában tudunk teremteni olyan helyzetet, hogy akár egy költészet napján találkozzon művésszel és egy ilyen interaktív előadás, mint amit itt Csórics Balázstól láttunk, mindenképpen hasznos és a gyereket építő dolog lesz belőle.”

Az Egry iskolában működik színjáték tanszak, ahol a gyerekek heti rendszerességgel a magyar irodalomórán kívül még a színjátszó szakkörben is ismerkednek versekkel, színművekkel. Legutóbb a március 15-i ünnepségen léptek fel a tanulók. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. már. 16. csütörtök 17:09 | Keszthely
Történelmi visszatekintés és festőverseny is szerepelt az Egry iskola ünnepi programján.
| 2022. aug. 26. péntek 16:54 | Keszthely
A rendőrség munkatársai tartottak élménypedagógiai foglalkozást az Egry iskola oktatóinak.
| 2021. dec. 17. péntek 19:05 | Keszthely
Iskolanyitogató programon vettek részt a leendő elsősök.
| 2019. nov. 13. szerda 19:07 | Keszthely
Emlékkiállítás idézi az egykori iskolai éveket.
| 2019. aug. 28. szerda 19:10 | Keszthely
Augusztus 16-tól új igazgatója van az Egry József Általános Iskolának.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
22:00
Híradó
22:15
22:45
Természetvédelem határok nélkül
23:08
Göcsej Filmfesztivál
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.