+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Madách Színház művésze vendégeskedett az Egryben
2023. április 13. csütörtök 17:41 - Keszthely
A Madách Színház művésze vendégeskedett az Egryben
Interaktív irodalomóra volt az Egry József Általános Iskolában. A magyar költészet napja alkalmából szervezték meg a programot. A rendhagyó órát a Madách Színház színművésze tartotta. A program célja az volt, hogy közelebb hozzák a verset és a lírát a tanulókhoz.

Csórics Balázs színművész megtalálta a hangot a diákokkal. Humorral, izgalmas feladatokkal, történetekkel és szép versekkel mutatott rá a magyar irodalom sokszínűségére és arra, hogy mennyire fontosak versek mindennapjaikban.

”Nekem bármi bajom volt, én mindig versekhez nyúltam. Én hazamentem, két évszázad versei le a polcról, és tök mindegy, hogy Ady vagy Pilinszky, vagy Weöres, vagy akárki. Bármelyik költő jött szembe, előbb vagy utóbb megtaláltam azt, ami kifejezte azt, ami bennem él” - mondta Csórics Balázs. 

A gyerekek főleg irodalomórán találkoznak költeményekkel, leginkább verselemzés formájában. A Magyar költészet napjára emlékezve tartott rendhagyó órának az volt a célja, hogy közelebb hozzák az irodalmat a fiatalokhoz.

Tóth Éva iskolaigazgató: "Csórics Balázs versmondásával én a Covid idején ismerkedtem meg Facebookon keresztül, és azóta is minden nap egy-egy újabb verssel örvendezeti meg a követőit, és azt gondolom, hogy ő egy nagyon hiteles tolmácsolása bármely versnek.”

Az Egry iskolában a tanulók többsége foglalkozik az irodalommal, olvasnak és szavalnak verseket. Nem csak a tanórai elemzések kapcsán ismerik a költeményeket. Sok diáknak vannak kedvenc költői, írói, akik munkásságuk kapcsán hatnak a diákokra. 

"Kedvenc költőm az Ady Endre, hisz ő olyan érzelmeket hoz elő, amik egyszerűen fenomenálisak. És úgy önti szavakba a verseket, ahogy mások sehogyan nem tudták” - nyilatkozta az iskola tanulója, Simon Nóra. 

A gyerekek, amit megtapasztalnak, az sokkal jobban beépül a tudásukba és az érzelmeikbe is, mint amiről csak beszélnek nekik. A versek az elolvasásuk után a diákoknak akkor válnak a sajátjukká, hogyha valamilyen módon, akár egy személyes élménytől átélik azt a költeményt.

Polgárné Pósch Judit, a magyar munkaközösség vezetője: “Ha az iskolában tudunk teremteni olyan helyzetet, hogy akár egy költészet napján találkozzon művésszel és egy ilyen interaktív előadás, mint amit itt Csórics Balázstól láttunk, mindenképpen hasznos és a gyereket építő dolog lesz belőle.”

Az Egry iskolában működik színjáték tanszak, ahol a gyerekek heti rendszerességgel a magyar irodalomórán kívül még a színjátszó szakkörben is ismerkednek versekkel, színművekkel. Legutóbb a március 15-i ünnepségen léptek fel a tanulók. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus