+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ételmentés húsvét után
2023. április 12. szerda 17:10 - Keszthely
Ételmentés húsvét után
A tudatos vásárlás mellett számos praktikával megelőzhető az élelmiszerpazarlás. Húsvét idején is nehéz megbecsülni, hogy mennyi étel kell az ünnepi asztalra. Bőven lehet maradék. Praktikus receptekkel és fagyasztással megelőzhető, hogy ne a kukába kerüljön a drága étel.

Tejszínes, tárkonyos burgonyaleves, kolbász helyett húsvéti sonkával. Spenót, melyhez húsvétról maradt sonkát és főtt tojást tálaltak. Ilyen receptekkel használhatjuk fel az ünnepi maradékot. A fogások az Így főzünk mi facebook csoportból származnak. A néhai dr. Molnár András által alapított, mára már 6600 tagot számláló online közösség maradékmentő játékot hirdetett. Fotót és receptet várnak olyan ételekről, amiket húsvéti maradékból készítettek a tagok.

„Én magamról is tudom, a saját példámból, hogy most például hárman voltunk húsvétkor, négyféle sütemény volt sütve, nyilván nem fogyott el. Ez azért úgy jellemző mindenkinél, ezt megfigyeltük. Azért a gazdasági helyzet meg indokolja azt, hogy azért amit lehet, azt ne dobjuk ki, hanem hasznosítsuk újra. Egy csoportban játéknak ezt meghirdetni, azért jó dolog, mert hihetetlen sokat tudnak az emberek egymástól ötleteket meríteni” - mondta Jaskó Magdolna moderátor. 

Húsvéti sonkából bőven fogyott idén az üzletekben és piacokon. Az idei roham néhol meghaladta a tavalyi karácsonyi forgalmat is. Sok esetben az étel a szemetesben köthet ki. A NÉBIH Maradék nélkül programja több közösségi felületen ad tanácsokat az ünnepi ételek, sonka, tojás, fonott kalács felhasználására. A legjobb frissen megmenteni a sonkát: pizzafeltétnek, levesbetétnek, tortillához, tésztákhoz is jó alapanyag.

Dr. Kasza Gyula, a NÉBIH Maradék nélkül programjának a vezetője: „A sonka esetében a hűtés néhány napig tarthat csak, viszont fagyasztható a sonka, így meghosszabbíthatjuk a fogyaszthatósági idejét, akár 2-3 hónappal is. ha fagyasztjuk, akkor érdemes nem egy tömbben lefagyasztani, hanem szeleteljük föl. Írjuk is rá lehetőleg a csomagra, hogy mit tartalmaz és a későbbiekben ezt bármikor a nyárig, nyár közepéig elővehetjük és akár egy levesbetétként, akár egy rántottához jól fogyasztható.”

A NÉBIH 2016 óta méri a háztartási élelmiszerpazarlást, ami azóta 25 százalékkal mérséklődött. De így is évi 25 kilogramm az egy főre eső pazarlás. Egy négytagú családnál ez körülbelül 200 ezer forint veszteséget jelent. Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. Ennek nagy része, 48%-a kommunális hulladékként végzi, amely környezetünk szempontjából a legkedvezőtlenebb hulladékkezelési megoldás.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus