+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Készítik már fel a hajókat a szezonra
2023. április 12. szerda 10:52 - Keszthely
Készítik már fel a hajókat a szezonra
Zajlik a vitorláshajók tavaszi felkészítése Keszthelyen is. Elkezdődött már a szezon, vannak, akik már birtokba vették a Balaton vizét, hogy hódoljanak szenvedélyüknek. Számos hajó van a kikötőkben, sokan érkeznek, hogy elvégezzék a szükséges munkálatokat. Több hajónak járt le a műszaki vizsgája is, ezeket ötévente kell megújítani.

Napok óta folyamatosan nézik át a vitorlásokat a tulajdonosok a kikötőkben. Sok jármű már a vízben várja, hogy szél dagassza a vitorlákat. A hajók többségéről már a ponyvák is lekerültek. Rengeteg tennivalója van a hajósoknak a tél után, mindent át kell nézniük, mielőtt elindulnak. Vannak olyanok is, akiknek a műszaki szemlét kell elintézni. Ötévente ugyanis ezt meg kell újítani, Szekér Péterre is ez várt. 36 lábas dufour hajóját kellett szemlézni.

„Megemlíteném a mentő- és életvédelmi eszközöket. Szerintem ez a legfontosabb. Például a mentőmellények. Illetve egy felszerelési jegyzék pontosan előírja, hogy mivel kell rendelkezni ezeken a kedvtelési célú kishajókon.”

A Keszthelyi Yachtkikötő a Balaton nyugati-medencéjének legnagyobb kikötője. 200 hajó és 20 csónak befogadására alkalmas. Jelenleg 5-6 híján 100%-os a kihasználtsága. Hazai és külföldi tulajdonosok is használják. Előbbiek 65%-ban, utóbbiak 35%-ban vannak jelen. A kikötőben úgy tapasztalják, egyre többen hajóznak is, nem csak parkoltatják a járműveiket.

„A szezon az már elkezdődött. Tehát ugye azt szoktuk mondani, hogy április elsejével indulunk, de ahogy kijön a jó idő, akkor már ki szoktuk nyitni a kikötőt. Tehát most is már március eleje óta daruzunk, jönnek ki karbantartásra, az elkészült hajók meg mennek vissza a vízre.” - ismertette Péter Zsolt vezérigazgató.

A balatoni vízállás problémájával évek óta küzdenek a hajósok is. Bár emelkedett a vízszint az elmúlt hetekben, még mindig mintegy 30 centimétert hiányolnak a tulajdonosok. Sokan készülnek versenyekre is, de a legtöbben csak szenvedélyüknek szeretnének hódolni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus