+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Patakvízzel locsolták a lányokat
2023. április 10. hétfő 14:15 - Gyenesdiás
Patakvízzel locsolták a lányokat
Hagyományőrző locsolást szervezett a Gyenes Néptánc Együttes a Diási Malomnál. A népszokás felelevenítése fontos a csapatnak, patakvízzel tettek arról, hogy a lányok ne hervadjanak el. A program részeként locsolóvers versennyel és tojáskereséssel várták az érdeklődőket.

Folyamatosan hozták ki a lányokat a fiúk az épület elé. Mindegyiket egy vödörnyi vízzel öntözték meg a legények, hogy el ne hervadjanak. Volt olyan is, aki többel is kapott. Olyan lány is akadt, akit vállon kellett kihozni, de a hűs patakvíztől ő sem menekült meg. A Gyenes Néptánc Együttes több éve folytatja ezt a hagyományt. Korábban szódával locsoltak, az elmúlt két évben azonban visszatértek a gyökerekhez. A lányok sem tiltakoztak a locsolás ellen.

„Azt veszem észre, hogy minden nagyon átmegy az internetnek a világába, tehát ha nem vigyázunk, szerintem ott fogunk tartani lassan, hogy a locsolkodás is interneten fog menni, hogy ott írják meg a verseket. És szerintem fontos fenntartani a hagyományokat, mert mégis a múltunkhoz kapcsolódik, onnét érkeztünk és szerintem ezeket fontos a gyerekeinknek is továbbadni meg az unokáinknak is.” - mondta el Peszeszér Martina néptáncos.

A bátrabb fiataloknak lehetőséget biztosítottak arra is, hogy a nagyközönség előtt mondhassák el verseiket és a jelenlévő lányokat meglocsolhassák. Ezért cserébe ajándékot is kaptak a szervezőktől. A néphagyományok őrzése mindenkinek fontos. A néptáncosokhoz a Gyenesdiási Népdalkör is csatlakozott. Sok látogató jött el a rendezvényre, a szervezők célja is az volt, hogy minél többeknek mutathassák be a locsolás menetét, fontosságát.

„Gyenesdiás egy hagyománytisztelő település és szeretünk a gyökereinkhez visszanyúlni. Gyenes Néptánc Együttesnél a locsolás az mindig is a húsvét része volt. Hajnalok hajnalán indultunk el a táncos lányokat meglocsolni, akkor még szódával és a tavalyi évtől gondoltuk úgy, hogy ezt egy picit visszavisszük az időben, amikor a legények még patakvízzel, kútvízzel locsoltak. Ezt a hagyomány elevenítettük föl most is.” - osztotta meg Dongó Árpád István a Gyenesdiáson KözKultúra Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A gyermekeknek húsvéti tojáskereséssel is kedveskedtek a szervezők. A malom környékén több helyszínen rejtettek el ugyanis apróbb ajándékokat. A locsolókat és a látogatókat szeretetvendégségre is várták. Süteményt, limonádét, teát kínáltak, de nem maradhattak el a hagyományos húsvéti ételek sem, mint a sonka, a tojás és a kalács.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus