+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jól fogy a sonka és a tojás a piacon
2023. április 5. szerda 18:10 - Keszthely
Jól fogy a sonka és a tojás a piacon
Húsvét közeledtével egyre nagyobb a tömeg a bevásárlóközpontok, piacok környékén. Mivel nagypénteken már nem lesznek nyitva az üzletek, mindenki időben igyekszik beszerezni a szükséges élelmiszereket, az ünnephez kötődő díszeket, ajándékokat. A keszthelyi piac a szokásos választékkal várja a vásárlókat.

A szerdai piacnapon a szokásosnál kevesebben vásároltak, de a hústermékeket áruló pultoknál így is sorban álltak. A legtöbben a sonkát keresték - Dinnyés Jánosné is: "Nagyon gusztusos, és közben meg is kóstoltuk. Nagyon finom itt a sonka és a kolbász is. Tetszenek a piacok egyébként így vidéken, barátságosabbak. Mert mi Budapestről jöttünk. Nagyon örülök, hogy itt ilyet kaptam húsvétra."

A húskészítmények ára az országban 30-40 százalékkal magasabb most, mint egy évvel ezelőtt. Ez alól kivétel a sonka. Van, aki a húsosabb - míg mások a zsírosabb terméket keresik. "Igazából a zsírosabb sonkát azt azért kerestem, mert mangalicaevő vagyok. Mindig ennél a standnál vásárolok itt a piacon. Köveszteni pedig egyszerűen a húsvéti hagyományok miatt fogom; tojás és sós kalács lesz a húsvéti menü" - árulta el Nagy Judit.

A tavalyi adatok azt mutatják, hogy ilyenkor húsvét környékén fogy el a füstölt húsáru - benne a sonka - éves fogyasztásának 44 százaléka. Ez körülbelül 7500 tonnát jelent. Ehhez Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára hosszáfúzte: "Van elegendő sonka a boltok polcain, felkészülten várták a húsvétot idén is. Az árak tekintetében azt látjuk a kereskedelmi egységekben, hogy a gyorsváltozat sonkák esetében 2000 forint alatt indul a sonka kilónkénti ára, míg a füstölt hagyományos érlelésű sonkák esetében ez az ár körülbelül 3500 Ft/kg."

A piacon természetesen nem csak húsáru, hanem friss zöldség és gyümölcs is kapható. De ha valaki díszítést szeretne a lakásába, virágok, közöttük barka is van az árusok kínálatában.

A tojás is jól fogy a piacon. A tavalyi évhez képest ugyan többet kell fizetni érte, de a húsvéti ünnepek miatt nem magasabb az ár, év eleje óta változatlan. Ángyán József Attila egyéni vállalkozó így látja: "Kiemelt forgalmú a tojás, meglehetősen keresett termék. Van belőle bőven, tehát nem hiánycikk. Hál' Istennek olyan időszak van most az országban, hogy nincsen tojáshiány. Ilyenkor természetesen mindenki duplán-triplán vásárol. Mi ezzel számoltunk, úgyhogy minden igényt ki tudunk elégíteni. Hála Istennek, felkapott."

A keszthelyi városi piac az ünnepek alatt is nyitva lesz: pénteken és szombaton is várják a vásárlókat az árusok.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus