+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Petőfi és Rákóczi előtt is tisztelegtek Keszthelyen
2023. március 31. péntek 19:55 - Keszthely
Petőfi és Rákóczi előtt is tisztelegtek Keszthelyen
Felavatták a Petőfi 200 molinót a Helikon parkban. A Nemzeti Kör a költő születésének évfordulójára állította össze a táblát, amely Petőfi Sándor és Szendrey Júlia előtt is tiszteleg. Az avatón elhangzott, Petőfi nem csak forradalmár volt, hanem szerető férj, testvér és apa.

Petőfi Sándor szüleiről és testvéréről is nagyon sok információt tartalmaz a molinó. A Nemzeti Kör már nem először állít emléket valamilyen jeles eseménynek vagy személynek az egykori nagykövetek táblájánál. Most a költő előtt tisztelegve elevenítik fel életútját és feleségével való kapcsolatát is. Az avatón Dr. Lukács Gábor szólt arról, napról napra egyre több információ kerül elő arról a Petőfiről, aki talán kevésbé ismert a nagyközönség előtt.

„Amikor a Petőfi név elhangzik nagyon sok helyen, akkor egyenlő 1848. március 15. és Nemzeti dal, pedig ennél sokkal több volt. Ő egy szüleit nagyon és végtelenül tisztelő fiú, testvérét nagyon szerető és nagyon szoros kapcsolatban lévő testvér, és a feleségéért pedig élni-halni képes férj volt.” - tájékoztatott Dr. Lukács Gábor, a Szendrey-emlékház gondozója.

Az avatáson részt vett Keszthely alpolgármestere is. Vozár Péterné kiemelte, Petőfi és társai 1848-ban letették az alapkövét annak, hogy ma szabadságban és demokráciában élhetünk. A molinót Zichy Emőke református lelkész és Tál Zoltán plébános áldották meg.

Az ünneplők fejet hajtottak Rákóczi Ferenc előtt is születésének évfordulója alkalmából. A Nemzeti Kör és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Keszthelyi Csoportja évente kétszer tiszteleg a nagy fejedelem előtt. A csütörtöki alkalmon megemlékeztek Zrínyi Ilonáról is halálának 320. évfordulóján, valamint Szendrey Júliáról, aki a fejedelem édesanyjáról írt verset.

„Rákóczi a magyar történelemnek az egyik kiemelkedő alakja. Az, aki a magyarságát úgy tudta megmutatni, ami példa nélküli szinte. Aki ennyire hosszan, majdnem 8 éven keresztül szabadságharcot folytatott, és végül a küzdelmei eredményt is hoztak. Azok az idők, amik ezt kiváltották, az tulajdonképpen valamilyen szinten rendeződött. A rendi gyűléseket, a fosztogatásokat, amit a katonaság véghezvitt, ezek megszűntek.” - emelt ki Krupla Zoltán, a Nemzeti Kör tagja.

Az egybegyűltek felelevenítették Rákóczi Ferenc és a magyar történelem más nagy alakjainak életútját. Énekekkel, versekkel tisztelegtek előttük. Az ünnepségen megkoszorúzták Rákóczi szobrát és mécseseket helyeztek el a lábánál.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus