+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ne váljunk áldozattá, inkább gyanakodjunk!
2023. március 29. szerda 17:27 - Keszthely
Ne váljunk áldozattá, inkább gyanakodjunk!
Ismét megszaporodott az internetes csalások száma. A Keszthelyi Rendőrkapitánysághoz is folyamatosan érkeznek bejelentések főként banki átverésekkel kapcsolatban. Az adathalászok az egész világon keresik az alkalmat és a lehetőségeket arra, hogy a gyanútlan állampolgárok pénzét ellophassák.

Napi szinten érkeznek csaló e-mailek és SMS-ek a lakossághoz. Bankok, futárok vagy akár telefontársaságok nevében is jelentkeznek az adathalászok. A bankkártyás fizetés és utalás a legnépszerűbb, már az apróhirdetések oldalain is lehet találkozni csalókkal. A legjellemzőbb elkövetési módszer, hogy az eladó hirdetésére jelentkezik a vevő és e-mailben egy hivatkozást küld neki. A sértett a hivatkozást megnyitva a navigált oldalon megadja a bankkártya adatait, majd ezt követően a csaló azokkal visszaélve hajt végre tranzakciót.  Egyre nehezebb kiszűrni a bűnözőket, azonban odafigyeléssel elkerülhető a baj.

„Az első dolog, amit tehetünk, mindenképpen gyanakodjunk, hogyha valami annyira jónak tűnik, hogy az nem feltétlenül igaz. A második jelzés, amire mindenképpen érdemes odafigyelni, az az, hogy a csaló, az jellemzően megpróbálja előre elkérni azokat az összegeket, amelyet a szolgáltatás ellenében szeretne elkérni. Ez megint egy nagyon komoly intőjel lehet. Különösen akkor, hogyha megpróbálja a beszélgetés, az alkudozás során úgymond kivinni a beszélgetést egy olyan nem ellenőrizhető vagy nehezen ellenőrizhető csatornára, valamilyen közösségi média vagy másik chat-program, ahol a kereskedő vagy az apróhirdetési oldal nem feltétlenül tudja ellenőrizni azt, hogy mi történik.” - mondta el Dr. Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő.

A szakértő szerint a harmadik jel lehet, hogy olyan beszélgetésekbe mennek bele a csalók, amelyek sürgetőek. Hozzátette, az elmúlt félévben korábban feltört felhasználói fiókokon keresztül érkeznek a hamis megkeresések. Érdemes utánajárni a kereskedő előéletének. Ha túlságosan friss a regisztrációja vagy régóta nem bonyolított tranzakciót, mindenképpen gyanakodjunk. Banki, előfizetéssel és futárszolgálattal kapcsolatos csalásokról a Keszthelyi Rendőrkapitánysághoz is több bejelentés érkezett az elmúlt időszakban.

„Hogyha ilyen hívást kapunk vagy ilyen e-mailt, vagy üzenetet, hogy töltsük le ezt az alkalmazást, hogy megelőzzük az esetleges adathalászokat, ezt azonnali hatállyal töröljük a telefonunkból, ne tekintsük relevánsnak, mivel ezek mind-mind csalók. Az igazi ügyintézők nem fognak tőlünk adatokat kérni.” - osztotta meg Sváb Erika kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

Az online csalások megelőzésére indították el a KiberPajzs nevű oktatási és kommunikációs együttműködést. Az alapító és csatlakozó szervezetek célja, hogy felhívják a különböző csalásokra a figyelmet, valamint, hogy segítsék megvalósítani a hatékonyabb pénzügyi kibervédelmet.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus