+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hat pincészet palackozhatja a Hegykét
2023. március 28. kedd 16:54 - Hévíz
Hat pincészet palackozhatja a Hegykét
Már hat pincészet palackozhatja a 2022-es évjáratú Hegykét. A zalai zászlósbor célja, hogy újra visszakerüljön a térképre a Zalai Borvidék. A szakemberek szerint a közösségi nedű üzenete mindenkinek szól: Zalában megkóstolni azokat a különlegességeket, amelyeket itt találhat meg a közönség.

A zalai szőlőfajták tulajdonságait ötvözték a Hegykében. Friss, üde, lendületes fehér cuvée, amely a Zalai Borvidéket hivatott a hazai borszeretők térképére feltenni.  A háziasításnak bizonyos szabályoknak kell megfelelnie. A legfontosabb, hogy tisztelegjen a zalai szőlőnemesítési hagyományok, elsősorban Dr. Bakonyi Károly munkássága előtt. Minimum 10, maximum 40 százalékban tartalmazhat Cserszegi fűszerest, Nektárt, Pátriát, Rozáliát vagy Koronát. 50-70%-át Kárpát-medencei fajta adja, mint az Olaszrizling, a Királyleányka vagy a Hárslevelű.

A 2022-es Hegykét Hévízen mutatták be. A szakmai zsűri döntésének megfelelően a 20 mintás mezőnyből 6 pincészet palackozhatja a bort. 

„Itt a borbírálat szerintem nagyon jó hangulatban zajlott. A végén ketten i a külső bírálók közül elmondták a véleményüket, mind a ketten nagyon pozitívan nyilatkoztak. És aminek a legjobban örülök, hogy mind a ketten kihangsúlyozták, hogy ez a sokszínűség, ami itt a Zalai Borvidéken megtalálható fajtákba, borokba, az igenis érték. És ez a borok, amelyek majd Hegyke néven fognak forgalomba kerülni, ezek magunkban hordozzák ezeket az értékeket és valóban mindenki ráismerhet majd Zalára.” - mondta el Tarsoly Róbert borász.

Fontos kiemelni, hogy a Hegyke nem prémium tétel. A cél az volt, hogy egy jól iható, szerethető, széles közönségnek szóló nedű legyen, amely jó választás könnyű ételek mellé, baráti beszélgetésekhez, hétköznapokhoz, nyári ünnepekhez.

„Fel akar mutatni valamit a borvidék arcából, amit tökéletesen meg is tesz. Tehát, ha le lehetne írni borral egy borvidéknek és egy megyének a karakterét, akkor ez a Hegyke kiválóan alkalmas rá. Nem akar mindenáron tetszeni, hanem lehívogat ide. Azt mondja, ha tényleg meg akarsz ismerni, akkor itt kóstolj meg. Mesélek a zalai dombokról, a hegykékről ugye, azokról a fajtákról, amik kifejezetten itt, nagyban ugye Bakonyi nemesítő munkássága révén itt vertek szó szerint és szimbolikusan is gyökeret ezen a vidéken.” - véli Fejérvári Gergely borszakíró.

A Hegyke arra is tökéletes, hogy a borászok megmutathassák, mi az egyedisége annak a vidéknek, ahol készül. Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke úgy gondolja, a következő időszakban a hasonló párosításokat kutatják majd.

„A bor alapvetően nagyon jó eszköz is, hogy általa meg tudjuk fogalmazni, hogy a mi szülőhelyünk, vagy ahol élünk, dolgozunk, miről is szól, nagyon egyszerűen fogalmazva. S ez a sokszínűség önmagában szerintem izgalmas. Legalábbis ebben bízom abban, hogy az előttünk álló időszak nem egy uniformizáltságról, netalán tán egy konzumigényességről szól, mert az a bornak – és most is talán egy ilyen időszakban vagyunk, tehát óriási a felelősség, az a bornak halála.” 

A hivatalos bírálaton nyertes borászatok rövidesen piacra vezetik saját tételeiket. A 2022-es zalai zászlósborral a pincék saját értékesítési csatornáin, illetve kiemelt viszonteladóinál találkozhat a közönség.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus