+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hat pincészet palackozhatja a Hegykét
2023. március 28. kedd 16:54 - Hévíz
Hat pincészet palackozhatja a Hegykét
Már hat pincészet palackozhatja a 2022-es évjáratú Hegykét. A zalai zászlósbor célja, hogy újra visszakerüljön a térképre a Zalai Borvidék. A szakemberek szerint a közösségi nedű üzenete mindenkinek szól: Zalában megkóstolni azokat a különlegességeket, amelyeket itt találhat meg a közönség.

A zalai szőlőfajták tulajdonságait ötvözték a Hegykében. Friss, üde, lendületes fehér cuvée, amely a Zalai Borvidéket hivatott a hazai borszeretők térképére feltenni.  A háziasításnak bizonyos szabályoknak kell megfelelnie. A legfontosabb, hogy tisztelegjen a zalai szőlőnemesítési hagyományok, elsősorban Dr. Bakonyi Károly munkássága előtt. Minimum 10, maximum 40 százalékban tartalmazhat Cserszegi fűszerest, Nektárt, Pátriát, Rozáliát vagy Koronát. 50-70%-át Kárpát-medencei fajta adja, mint az Olaszrizling, a Királyleányka vagy a Hárslevelű.

A 2022-es Hegykét Hévízen mutatták be. A szakmai zsűri döntésének megfelelően a 20 mintás mezőnyből 6 pincészet palackozhatja a bort. 

„Itt a borbírálat szerintem nagyon jó hangulatban zajlott. A végén ketten i a külső bírálók közül elmondták a véleményüket, mind a ketten nagyon pozitívan nyilatkoztak. És aminek a legjobban örülök, hogy mind a ketten kihangsúlyozták, hogy ez a sokszínűség, ami itt a Zalai Borvidéken megtalálható fajtákba, borokba, az igenis érték. És ez a borok, amelyek majd Hegyke néven fognak forgalomba kerülni, ezek magunkban hordozzák ezeket az értékeket és valóban mindenki ráismerhet majd Zalára.” - mondta el Tarsoly Róbert borász.

Fontos kiemelni, hogy a Hegyke nem prémium tétel. A cél az volt, hogy egy jól iható, szerethető, széles közönségnek szóló nedű legyen, amely jó választás könnyű ételek mellé, baráti beszélgetésekhez, hétköznapokhoz, nyári ünnepekhez.

„Fel akar mutatni valamit a borvidék arcából, amit tökéletesen meg is tesz. Tehát, ha le lehetne írni borral egy borvidéknek és egy megyének a karakterét, akkor ez a Hegyke kiválóan alkalmas rá. Nem akar mindenáron tetszeni, hanem lehívogat ide. Azt mondja, ha tényleg meg akarsz ismerni, akkor itt kóstolj meg. Mesélek a zalai dombokról, a hegykékről ugye, azokról a fajtákról, amik kifejezetten itt, nagyban ugye Bakonyi nemesítő munkássága révén itt vertek szó szerint és szimbolikusan is gyökeret ezen a vidéken.” - véli Fejérvári Gergely borszakíró.

A Hegyke arra is tökéletes, hogy a borászok megmutathassák, mi az egyedisége annak a vidéknek, ahol készül. Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke úgy gondolja, a következő időszakban a hasonló párosításokat kutatják majd.

„A bor alapvetően nagyon jó eszköz is, hogy általa meg tudjuk fogalmazni, hogy a mi szülőhelyünk, vagy ahol élünk, dolgozunk, miről is szól, nagyon egyszerűen fogalmazva. S ez a sokszínűség önmagában szerintem izgalmas. Legalábbis ebben bízom abban, hogy az előttünk álló időszak nem egy uniformizáltságról, netalán tán egy konzumigényességről szól, mert az a bornak – és most is talán egy ilyen időszakban vagyunk, tehát óriási a felelősség, az a bornak halála.” 

A hivatalos bírálaton nyertes borászatok rövidesen piacra vezetik saját tételeiket. A 2022-es zalai zászlósborral a pincék saját értékesítési csatornáin, illetve kiemelt viszonteladóinál találkozhat a közönség.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus