+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Összművészeti fesztivál Gyenesdiáson
2023. március 14. kedd 17:01 - Gyenesdiás
Összművészeti fesztivál Gyenesdiáson
Csaknem 600 diák versengett Gyenesdiáson a Gergely-napi összművészeti fesztiválon. A fiatalok népdal, néptánc, versmondás, drámajáték és képzőművészeti alkotás kategóriákban mérethették meg magukat. A program nagyon népszerű, évről évre egyre több versenyző érkezik a településre.

A hagyományokhoz híven Gergely-járással kezdődött a művészeti fesztivál Gyenesdiáson. A Gergely-nap ünneplése 830-ig nyúlik vissza, a népszokás azonban a középkorból ered. Március 12-hez kapcsolódóan a Balaton-parti településen minden évben összművészeti fesztivált rendeznek, ahová a megye több pontjáról érkeznek fiatalok.

„Én sem tudom már, mióta mondok verset. Azért jó verset mondani, mert élvezet, és ha élvezel valamit, az jó.” - mondta Piszker Máté, a Sármelléki Általános Iskola tanulója.

A tornateremben a drámajátékosok mutathatták meg a tehetségüket, akik többféle műfajjal örvendeztették meg a közönséget. Minden évben a néptánc kategória a legnépszerűbb. Itt szólóban és csoportban is indulnak a gyerekek. A néptánc tanulása és gyakorlása nem csak a népi hagyományok ápolása miatt fontos, számos pozitív hatása van.

„Egyre jobban népszerű a néptánc. Nagyon jó közösségformáló ez a fajta tevékenység. Erőt, kitartást biztosít a gyerekeknek, gyönyörű tartásuk lesz tőle, és nem mindegy, hogy hogy jelennek meg később a tanulmányaikban. Nagyon jó, kreatív fejlesztő egy néptánc.” - tette hozzá Szigeti Angéla táncpedagógus, a Somogy Megyei Néptánc Szövetség elnökségi tagja.

A Községházán a népdalénekesek mutatkoztak be a zsűrinek. A fellépők főként zalai nótákkal örvendeztették meg az ítészeket és a közönséget. A gyenesdiási iskolában évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetnek a művészeti oktatásra. Az intézménybe jelenleg 442 gyerek jár, közülük csaknem 200-an képzik magukat valamilyen művészeti ágban.

„Olyan területeket próbáltunk lefedni, amik a kerettantervben is művelési területekként jelentkeznek. Ezek valamikor szakkörökként indultak és ebből fejlesztettük tovább az alapfokú művészeti oktatást. Ipar- és képzőművészet, dráma tagozat, népi ének és néptánc tanszakokon folyik az oktatás.” - tájékoztatott Lancz Tamás, a gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola és AMI igazgatója.

A művészeti fesztivál nem csak kiváló versenyzési lehetőség a gyerekeknek, hanem közösségépítő ereje is van. A programon barátságok is szövődnek a közös érdeklődés mentén.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus