+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 25 éves lett a Felfénylő szavak szavalóverseny
2023. március 10. péntek 17:26 - Keszthely
25 éves lett a Felfénylő szavak szavalóverseny
Jubilált idén Keszthelyen a Felfénylő szavak szavalóverseny. A 25. regionális megmérettetésre három vármegye 85 diákja jelentkezett. Az eseménynek továbbra sem a versengés a célja, hanem az, hogy a sajátos nevelési igényűek is megmutathassák a nagyközönség előtt is tehetségüket.

Szép számmal választottak verseket kortárs költők tollából a felkészítők a fiataloknak. Mentovics Éva, Németh Andrea, Szalai Borbála költeményei is felcsendültek a Felfénylő szavak szavalóversenyen. Természetesen a klasszikusok versei közül is választottak. A diákok nagyon felkészülten érkeztek a megmérettetésre. Többen voltak már hasonló rendezvényeken, sőt olyan is akadt, akinek ez volt az utolsó lehetősége, mivel utolsó éves az iskolában.

„A Szabó Lőrinc: Rádió című versével készültem. Ez volt éppen az utolsó szavalásom most már. Most már azért jól sikerül, volt a Bárczi suliban is szavalás, az is jó volt, ott is első lettem. Most már végzős vagyok a suliban, most már készülni fogok valami munkára, elmegyek dolgozni. Tegnap a szalagavatón is elszavaltam a verset, nagyon klassz volt.” - mondta el Major Máté.

A diákok tanulásban, valamint értelmileg akadályozott kategóriában mérettethették meg magukat A tanulók egytől egyig nagyon szeretnek verset mondani. Szívesen áldoznak arra időt, hogy megtanuljanak egy-egy költeményt és elő is adják

„Petőfi Sándor: Reszket a bokor, nekem tetszett a vers.”  - osztotta meg Bogdán Csaba.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, a tapasztalat ugyanis az, hogy évről évre ügyesebbek a fiatalok.

„Mindig nagy élmény nekem eljönni, meghallgatni a verseket. Én főleg érzelmileg figyelek a versekre. Aszerint pontozok, hogy rám hogy hat. És mindig elcsodálkozom, hogy sérült gyerekek olyan hosszú verseket meg tudnak tanulni és néhány tanuló olyan szépen, átéléssel tudja mondani, hogy most is az egyik tanulónál szinte könnyekre fakadtunk.” - fogalmazott Nagy Mária.

A Felfénylő szavak szavalóversenyt 25. alkalommal szervezték meg a Zöldmező Utcai Általános Iskolában. A megmérettetésnek nem a versengés a célja, hanem az, hogy teret engedjenek a fiataloknak a szereplésre. Mellette a fejlesztésükre is jó hatással van a lehetőség.

„Megtanulni egy verset, annak megtanulni, hogy mit szeretett volna a költő mondani, vagy mit fejez ki, saját magukba úgy feldolgozni, hogy azt át tudjuk adni, el tudjuk mondani, ez nagyon segíti abban a gyerekeket, hogy az önkifejezésben eredményesebbek, hatékonyabbak legyenek. Az, hogy kiállnak egy zsűri elé és a szavalás után megtapsoljuk őket, pozitívan megerősítést kapnak abban, hogy ők ügyesek.” - osztotta meg Krasznai Tamásné intézményvezető.

Minden résztvevő ajándékot kapott a szavalást követően. Egy felajánlásnak köszönhetően tolltartóval és emléklappal is gazdagodtak a diákok. Bár országos megmérettetés már nincsen, a regionális rendezvényt fontosnak tartják továbbra is az intézményben, így jövőre is várják a lelkes fiatalokat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus