+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kiállításon mutatkoztak be az idősotthon lakói
2023. március 7. kedd 18:20 - Gyenesdiás
Kiállításon mutatkoztak be az idősotthon lakói
A gyenesdiási Kapernaum Szeretetotthon időseinek nyílt kiállítása. A lakók rendszeresen vesznek részt kézműves foglalkozásokon. Ezek az alkalmak a fizikai fejlesztés mellett a mentális egészséget is szolgálják. A szakkörön készült tárgyakból nyílt kiállítás a községháza nagytermében.

Gyöngyfűzés, decoupage-technika, mézeskalácssütés és szövés. Csak egy pár tevékenység azok közül, amiben kipróbálhatták magukat az elmúlt másfél évben az idősotthon lakói. Az alkotásokat most egy kiállítás keretében a nagyközönség elé tárják.

Hársfalvi Györgyné foglalkozásvezető: "Kézműves foglalkozást tartunk az időseknek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy megkaptuk az ebédlőt és mindenféle technikákat kitalálok, amiket leviszek. A legnagyobb sikere a gyöngyfűzésnek van, de most nagyon népszerű a szövés például, meg a decoupage. Mindenféle egyéb kézműves technikát tulajdonképpen kipróbáltunk és végül azt csinálnak, amit a legjobban szeretnének."

A Kapernaum Szeretetotthonban élők hozzátartozóiknak, családtagjaiknak és barátaiknak alkotnak a foglalkozásokon. A legtöbb elkészített tárgyat elajándékozzák. Tencz Károly, az intézmény igazgatója szerint egyre lelkesebbé és motiváltabbá teszi őket az, hogy a bennük lévő örömöt és szépséget ilyen módon kifejezhetik.

„Alapvetően egy kézműves foglalkozásként indult újra a covid után, kettőezer huszonegy őszén a foglalkozásoknak a gyakorlata. Eleinte finom motorikai szándékkal kezdtük el ezeket újraéleszteni, ugyanakkor megtapasztaltuk azt, hogy mennyi örömet jelent az, amikor a lakók gyöngyfűzéssel ajándékokat készítettek a hozzátartozóiknak, a családtagjaiknak.” - mondta Tencz Károly, a Kapernaum Szeretetotthon igazgatója.

A most megnyílt tárlaton huszonkilenc alkotó tárgyai láthatók. A repertoár változatos, hiszen mindenkinek más tevékenység a kedvence. Van, aki számára például a szövés jelenti a kikapcsolódást.

„Szeretem csinálni kisgyerekkorom óta. Kaptunk ilyen baba szövőgépet és akkor kezdtem el. Most, hogy ide kerültem az otthonba, nekiálltam és nagyon szeretem csinálni. Már öt ilyen kis szőnyeget szőttem, most csinálom a hatodikat.” - mesélte az egyik lakó, Molnár Károlyné, Eta néni.

A kiállítás megnyitót műsor színesítette; volt ének, tánc és versmondás. A Kapernaum Szeretetotthonban pedig továbbra is folytatódnak a szerda délelőtti kézműves foglalkozások.

Király Erika - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus