+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Könyv a Sörházról
2023. március 6. hétfő 13:42 - Keszthely
Könyv a Sörházról
Könyv jelent meg a Sörházról. A Keszthely serfőzdéje című kötetet a Balatoni Múzeumban mutatták be. Zób Viola szerző az építési periódusokat és a sörkészítést is leírja a Balatoni Múzeum kiadásában megjelent könyvben.

Zób Viola könyve nem csak építészeti szempontból jelent élményt az olvasóknak. Az illusztrációk és a korabeli fotók is igazi kortörténeti különlegességet nyújtanak. A keszthelyi születésű szerző 2014-ben, diplomamunkája keretében kezdett foglalkozni az épülettel. Később úgy döntött, tovább folytatja a kutatást. Ebben nem csak a Balatoni Múzeum és az Országos Levéltár, de az internet is a segítségére volt. A kutatás alatt a sörfőzésről is talált érdekességeket.

Zób Viola szerző: „Itt a Balatoni Múzeumnál találtunk leltárokat a sörházról, tizenkilencedik századból, amelyekből megismerhettük a sörfőzés eszközeit, ebből pedig hozzátéve a német korabeli sörfőző könyvekkel összevetve és az épület alaprajzával, és a magyarországi sörfőzdékkel együtt összeállt a kép, hogy tulajdonképpen a keszthelyi sörházban melyik építési periódus után, hogyan főzték a sört, hogyan készült. És ez egy ilyen nagyon érdekes történetté állt össze.”

A sörház történetére sokan kíváncsiak voltak; teljesen megtelt a Balatoni Múzeum látványtára. Többen méltatták a kötetet. Az előszót is jegyző Tar Ferenc történész szerint Keszthely története szempontjából nagyon fontos kiadvány jelent meg.

"Egy olyan könyvnek a bemutatója van, amelyik egy nagyon fontos műemléket, ipari műemléket mutat be, Zób Violának a kötete, a keszthelyi Reischl-féle serfőzdéről szól. Ez végigveszi a különböző építési fázisokat, nagyon sok illusztrációt tartalmaz, rajzokat és képeket, és az nagyon látszik, azonnal, ha belelapoz az ember ebbe a könyvbe, hogy milyen sokat dolgozott rajta ez a fiatal hölgy” - fogalmazott Tar Ferenc történész. 

A sörház Keszthely egyik legrégebbi barokk épülete. Az 1770-ben épült üzemet 1844-től működtette Reischl Vencel, cseh származású serfőző. 1896-ban 3230 hektoliter sört készítettek. A sörház több mint száz éven keresztül határozta meg a város gazdasági életét.  A tulajdonos Reischl-család fontos szerepet töltött be Keszthely történelmében. Az épületegyüttes a Veszprémi Érsekség tulajdonában van, közösségi tereket, uszodát és tornatermet terveznek a műemlék épületbe és környezetébe.

Király Erika - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Napjainkban több, mint száz tagot számlál az egyesület.
 
Az ügyben keletkezett iratokat megküldték a Keszthelyi Járási Ügyészségnek.
 
A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak.
 
A Várkertben rendezték meg a keszthelyi hősök napját.
 
Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót.
 
A Kossuth Lajos utcában térkövezték le a gyalogutat, a beruházás mintegy 23 millió forintba kerül.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus