+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fát ültettek a várvölgyi ovisok
2023. február 24. péntek 13:18 - Várvölgy
Fát ültettek a várvölgyi ovisok
Sikeresen pályázott fákra és cserjékre a várvölgyi Aprófalva Óvoda. Egy bank programjára több mint 500 intézmény adta be igényét. A várvölgyiek 3 fát és 6 cserjét kaptak, melyeket közösen ültettek el az óvoda játszótén. A program a 10 millió Fa Alapítvány szakmai együttműködésével valósul meg

Az óvodásokkal ismertetik az ültetés folyamatát a 10 millió Fa Alapítvány koordinátorai. A picik megtudták, hogy miért fontos megfelelő mélységű lyukat ásni, miért kell a földet trágyázni, valamint azt is, hogy miért nem érintkezhet ezzel a növény gyökere. Az óvodások kis kerti szerszámokkal segédkeztek. Három fát ültettek el a játszótér területén, egy madárberkenyét, egy kőrist és egy mezei juhart.

„Fontos szempont volt, hogy a madarak eledele általában ember számára nem fogyasztható. Mivel óvodában vagyunk, ezért ne legyen mérgező, a madárberkenye ehető. Sőt mondtam is, hogy lekvárnak nagyon finom, hogyha esetleg nem eszik meg a gyerekek meg a madarak sem, akkor lehet esetleg az óvodában csinálni. Volt egy szempont itt a virágos kőris, hogy méheknek mézelő mindenféleképpen. És a juhar közül a legkisebbet választottam, a mezei juhart.” - ismertette Simon Mónika a 10 millió Fa koordinátora.

A pályázatra az interneten bukkant az óvoda vezetősége. A pedagógiai programjukban kiemelt szerepe van a környezeti nevelésnek, ezért is adták be a pályázatukat. 3 fát és 6 cserjét szerettek volna kapni, azonban meglepetés növényekkel is gazdagodtak. Az intézmény többször nyerte már el a „Zöld óvoda” címet, idén is pályáznak.

„Már kétszeresen azok vagyunk és oda is be tudjuk írni ezeket a dolgokat, hogy fát ültetünk, növényeket gondozunk, magaságyásokat hozunk létre és ez nekünk most annyira jó, hogy sikerült. Nem utolsó sorban az is, hogy itt az ősszel került átadásra a Magyar falu program keretében ez a szép  kis játszótér és ezekkel lesz azt gondolom élő és olyan igazi ligetes.” - mondta el Borbélyné Németh Zsuzsanna óvodavezető.

A hűsítő ligetek programot először hirdették meg. Nagy gondot fordítanak arra, hogy a fenntartható fejlődést célzó intézkedéseikkel óvják a bolygót. Szeretnék felhívni a figyelmet a környezetvédelemre, valamint elérni azt, hogy az ültetésekkel növelhessék az oktatási intézmények zöld területeit.

„Nekünk ez különösen fontos a cégben, személy szerint nekem is. Örülök neki, hogy itt lehetek ezen a helyszínen. És nem véletlen engedtük a pályázati körbe az óvodákat, iskolákat, hogy a gyerekek tovább vigyék ezt az értéket.” - fogalmazott Juhász Péter területi vezető.

A programnak köszönhetően májusig 100 iskolában, óvodában vagy bölcsődében összesen 555 fát és 1100 cserjét ültetnek el az országban. Az új növények nem csak árnyékos helyet biztosítanak a játéknak, hanem csökkentik az udvar hőmérsékletét és több állatfajnak is otthont adnak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Varga József edző.
 
A beruházás várhatóan május végén fejeződik be.
 
A területet százméteres sugarú körben lezárták a rendőrök.
 
A szervezők havonta hívnak el helyi előadókat, hogy bemutassák motivációjukat.
 
A katasztrófavédelem kéri a lakosságot, hogy a tavaszi égetéseknél körültekintően járjanak el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus