+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kiadványban a TOP 100 Zala Vármegye Gazdasága
2023. február 15. szerda 16:38 - Zalaegerszeg
Kiadványban a TOP 100 Zala Vármegye Gazdasága
Bemutatták a TOP 100 Zala Vármegye Gazdasága 2022 című kiadványt. A füzet a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatósága, valamint a Zalai Hírlap közös munkája. A 2021-es év eredményeit ismertető anyagot egy gazdasági évnyitó fórumon mutatták be a közönségnek.

Magyarország fejlettsége nem egységes, jelentős különbségek tapasztalhatók az egyes területek között. Ezért olyan fejlesztéspolitikát kell kialakítani, ami figyelembe veszi ezeket a különbségeket, a társadalom és a gazdaság szereplőinek helyi igényeire is reagálva.

A kormány olyan felméréseket fog végezni, melyek az egyes területek egyedi szükségleteit, problémáit tárja fel – erről beszélt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a TOP 100 Zala vármegye gazdasága 2022 elnevezésű kiadvány bemutatóján.

„Zala megye egyébként az ország gazdaságában és fejlesztéspolitikájában is egyre jelentősebb helyet foglal el, részben az itt most már otthonra lelt beruházások következtében, részben pedig az olyan uniós programok, mint a TOP, vagy éppenséggel a környezetvédelmi beruházásokat, vagy a közlekedési beruházásokat jelentő operatív programok esetében Zala meglehetősen jó lehívási aránnyal rendelkezik és ebből adódóan Zala megye gazdasága is jelentős mértékben hozzájárul most már az egész nemzetgazdasághoz” - mondta a területfejlesztési miniszter. 

A TOP 100 Zala vármegye gazdasága kiadvány a 2021-es adatokat taglalja. A régióban a fejlesztések 27 százalékát a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások kezdeményezték. Összesen 81 milliárd forint értékben ruháztak be a cégek. Az új fejlesztések 15 százalékkal alulmúlták az egy évvel korábbit, miközben országosan 6 százalék a növekedés.

Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke: „Beruházások és ipari teljesítmény tekintetében visszaesés tapasztalható, a KSH adataiból dolgozunk. Viszont a bruttó nemzeti össztermék viszonylatában a Zala Vármegyei teljesítmény jobbnak bizonyul az előző évekhez képest és ezzel azt értük el, hogy a megyék összehasonlításában - amibe egyébként Budapest is, mint a legfontosabb gazdasági centrum szerepel – a hatodik helyet tölti be. Én úgy gondolom, ez egy rangos hely.”

A NAV elemzési adatai szerint 2021-ben Zala a vármegyék sorában, a GDP-ben a 15., foglalkoztatásban a 9. helyen állt. Ezer lakosra 201 vállalkozás jut, ezzel a harmadik a sorban. Minden 10. vendégéjszakát Zalában töltötték el, e téren csak Budapest mutatott jobb értéket.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus