+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hogy tetszik a megújult Hotel Helikon?
2023. február 10. péntek 17:38 - Keszthely
Hogy tetszik a megújult Hotel Helikon?
Felújítása után is meghatározza a keszthelyi partszakaszt a Hotel Helikon. Az épület megőrizte jegyeit, az építészeti megoldásokkal ugyanakkor modern köntöst kapott. A szálloda szerves része a balatoni látképnek, homlokzata pedig éjszaka is különleges látványt nyújt.

Szeptemberben nyitott meg a felújított Hotel Helikon. A szálloda tömegét és jellegzetességét megtartották a kivitelezők. 1971-es megnyitása óta a város ikonikus épülete a hotel, mely hozzátartozik a keszthelyi Balaton-parti látképhez.

„Nagyon örülünk neki, mert már nagyon ráfért a felújítás. Elég régen zárva volt, meg már az állapota sem felet meg a mai kornak. – Sokat jártunk ide, nem mindig szállodás vendégként, hanem utcáról mentünk be az uszodába, illetve a tekepályára,a mi van benne. Az is egy nagyon jó szórakozás volt. Reméljük, hogy újra meg tudjuk tenni, hogy be tudunk menni, legalábbis a wellness részlegébe” - mondta a parton sétáló Tikász Sándor és felesége. 

A Helikon 1968 és 1971 között épült fel. Tolnay Lajos építész számos szellemes megoldást sorakoztatott fel az épületen. Minden szoba a Balatonra néz, de úgy hogy nem lehet belátni a szomszéd erkélyére. A szállodából csigalépcső vezet a mesterséges szigetre. E megoldás révén az épület partszakasza nyitott, a vendégeknek mégis saját strandja van. A szakirodalom szerint a Helikon a 70-es évek szocialista-modernista stílusában épült. Tervezője azonban becsempészhette a legújabb európai áramlatokat és építészeti jegyeket. Megnyitásakor 240 szobája volt a háznak, a mostani felújítás során ezt 176-ra csökkentették a válaszfalak kibontásával. Ahogy 50 évvel ezelőtt, most is a legmodernebb megoldásokat alkalmazták az építészek.

„Én úgy gondolom, hogy jól sikerült. Kapott egy új frizurát az épület. Új látványmegoldások születtek az éjszakai megvilágítással. Fellélegzett a ház, új lett, nincs vele semmiféle problémám személy szerint. Én úgy gondolom, hogy ráfért már ez a felújítás az épületre” - vélekedik Kerner Gábor építész – műemlékvédelmi szakmérnök, a Keszthelyi Városvédő Egyesület elnöke.

Keszthely vízparti látképe jelentős átalakuláson megy keresztül. A Keszthelyi Városvédő Egyesület elnöke szerencsésnek tartja, hogy nem azzal a léptékkel épülnek az új épületek, mint annak idején a Helikon, visszavették a szinteket. A hotelnek ez jót is tesz, mert megszűnik a magányossága és a környezete is rendeződik.

Szőke Zsolt: „Láttuk folyamatában is, hogy fel volt állványozva, hogy készülget. Szerintem most már nagyon szép, hogy elkészült és biztos, hogy mindenkinek a javára válik, az üdülőknek főleg. Jó dolog ez, hogy el tudott készülni.”

Minden éjszaka fényjáték fogadja az arra járókat. A piros, fehér, zöld csíkok mellett a szivárvány több árnyalata jelenik meg, akár a teljes homlokzaton. A színek a vízen vagy épp a jégpáncélon tükröződnek. A Helikon nem csak éjszaka csalja oda a tekintetet. A csillogó vakolatnak köszönhetően – különösen a nap alacsony állásánál – szinte szikrázik az épület.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus