+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Támogassuk a vadon élő méh- és darázsfajokat
2023. február 2. csütörtök 14:56 - Keszthely
Támogassuk a vadon élő méh- és darázsfajokat
Február végén érdemes kihelyezni a méhecskehoteleket – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az elmúlt években tapasztalható, hogy egyre több országban ismerik fel ezeknek az építményeknek a jelentőségét. A darázsgarázsokat otthon is, könnyen el tudjuk készíteni, így segítve ezzel ezeket a kiemelten fontos rovarokat.

Az Erzsébet-ligetben lévő rovarhotel nem csak a méheknek, darazsaknak, hanem más rovaroknak is menedékül szolgál. Ezeket az építményeket érdemes szélvédett, árnyékos helyekre telepíteni. A darázsgarázsokba jellemzően olyan vadon és magányosan élő méhek költöznek be, amelyek jelenléte kiemelten fontos a növények beporzásánál. Saját kertünkben, de akár lakótelepi ingatlanunkban is sokat tehetünk a fajok megvédéséért.     

„Hogyha valaki egy darázsgarázst szeretne építeni a saját kertjébe, nagyon egyszerű alapanyagokra van szükség hozzá. Gondoljunk például egy nem használt fadarabra, egy farönkre, egy fúróra, pár csavarra. nagyon kevés eszköz szükséges hozzá azért, hogy egy ilyen rönköt több átmérőjű fúróvéggel megfúrjuk, hogy minél több magányosan élő méhfaj számára alkalmas legyen ez a darázsgarázs.” - tájékoztatott Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök.

Egy 2017-es tanulmány szerint Németországban 75%-kal csökkent a repülő rovarok száma. A magányos méh- és darázsfajokat a szúnyogirtás és a növényvédő szerek használata is veszélyezteti. Emellett egyre kevesebb természetes fészkelőhelyet találnak, hiszen a lakott területeken ma már nagyon ritka a nádtető vagy a nagyobb farakás. Fontos tudni, hogy ezek a magányosan élő méh- és darázsfajok alkotják a beporzó rovarok legnépesebb csoportját, így védelmük kiemelten fontos.  

„A repülő rovarok akár 70-75%-a kihalt. Tehát azt gondolom – ebből kiindulva – hogy nincs a világon még egy olyan természetvédelmi eszköz, az összes élőlényt figyelembe véve, mint a méhecskehotel, amivel a lakosság ilyen egyszerűen, ilyen alapvető módon tud ahhoz hozzájárulni a tűzifarakások, a nádtetők, a nagy, öreg, korhadó fák eltűnésével élőhelyeit vesztett, beporzó magányos méh és darázsfajok vissza tudjanak költözni a lakott területekre.” - emelte ki Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Ezek a fajok nem támadnak, ugyanakkor érdekes megfigyelni az életmódjukat. Tudni kell, hogy ezekbe a méhecskehotelekbe a sokak által ismert, és akár veszélyes darázsfajok nem költöznek be, csakúgy, ahogy a kolóniákban élő méhek sem. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus