+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Országfásítás: 450 település igényelt idén fát
2023. január 30. hétfő 17:00 - Balatongyörök
Országfásítás: 450 település igényelt idén fát
Továbbra is óriási az érdeklődés a települések fásítására. Az Országos Településfásítási Program idei kiírásán 450 község igényelt fát. Országszerte 10 ezer darab fával gazdagodnak a közterületek. Az önkormányzatok ingyen kapják a fákat. A program nem csak a környezetért tesz, szemléletformáló és közösségépítő hatása is van.

18 darab platánfát és 12 darab szivarfát ültettek 2021-ben a balatongyöröki Balaton utcai parkolónál. Az Országos Településfásítási Program keretében kapták a sorfákat. Idén is sikeresen igényeltek. A 30 darab hársfát itt, az újonnan leaszfaltozott Szilváskerti utcában fogják elültetni. Őszi szállítással igényelték a fákat, amiket várhatóan október, november környékén kapnak meg a Kiskunságról.  Az önkormányzat a Balaton Fejlesztési Tanácsnál is pályázott az utca további fásítására.

„Nekünk már csak az ültetést kell biztosítani, illetve szakszerű segítséget kapunk az Országos Erdészeti Egyesülettől. Egy erdész jön ide és a helyszínen felügyeli a fák ültetését, amelyet visszatérően közösségi program keretében szervezünk meg itt Balatongyörökön” - nyilatkozta Varga Zsófia pályázatíró. 

A Településfásítási Program előnye, hogy  nincs pénzügyi mozgás, így csökkennek az adminisztrációs terhek. Most fut a program harmadik üteme. A 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi községek igényelhettek minimum 10, maximum 30 darab sorfát. A Program kiemelkedő környezeti hasznosságán túl szemléletformáló és közösségi élménnyel gazdagítja a települések lakóit. A legtöbb községben szervezett keretek közt, valamilyen programmal egybekötve tartják meg az ültetéseket.

„A program előző két üteme során is, 2020 óta már több mint 1300 település válhatott zöldebbé és 36 ezer darab sorfát ültethettek el. Ha ez most kiegészül az idei igénylőkkel, akkor már több mint 46 ezer darab belterületi sorfa kerül elültetésre, közel 1800 településen. Ezek csak a belterületi fásításra vonatkozó számok, ugyanis a program egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a vidékfejlesztési program erdőtelepítési kezdeményezésére is.”

A Településfásítási Program nem csupán sorfákat biztosít a magyar kistelepülések számára, hanem egy komplex fásítási csomagot is, ingyenesen. A 2-5 méter magas fákat támasztókaróval, törzsvédő hálóval, valamint takarómulccsal együtt kapják meg az igénylők. 13 fafaj közül lehetett most választani. 450 település igényelt idén fát, melyeket tavasszal és ősszel ültetnek majd el.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus