Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Az asztalostól a szakácsig
2017. ápr. 24. hétfő | Keszthely
Az asztalostól a szakácsig
Érdemes a szakképzést választani – derült ki a pénteken tartott Szakmák éjszakáján. A másodízben megrendezett országos akció célja, hogy bemutassa a pályaválasztás előtt álló általános iskolásoknak és a felnőtteknek is, milyen képzések közül válogathatnak. Keszthelyen a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum három intézményének 27 képzését mutatták be.

„Ebből lesz a rózsa, ez nagyon szép még piros, vagy vörös szalvétából. Jó, és akkor felhajtod.” - A szalvétahajtogatással ismerkedik Mérovics Viktória. A sümegi diáklány édesanyja a VSZK tanulója volt, az ő javaslatára jöttek el ide, a Szakmák éjszakájára. A hetedikes lánynak határozott az elképzelése a pályaválasztást illetően, cukrász szeretne lenni:  „Szeretek sütni, azért választottam ezt és nagyon tetszik az amit csinálnak a profibbak.” 

A szalvétahajtogatás mellett számos, az iskolában képzett szakmák fogásaival és érdekességeivel is találkozhattak a látogatók. Fűszereket kellett felismerni, és étvágyfalatokat is lehetett készíteni. Nagy Ádám most készül az érettségire. Azért tanul szakácsnak, mert nem csak megenni, hanem elkészíteni is szereti az ételeket. Szívesen ajánlja mindenkinek ezt a pályát: „Szerintem ez egy elég különleges szakma és a precizitást és a különleges képességeket itt ki lehet bontakoztatni rendesen.” 

A gépírással próbálkozhattak az érdeklődők a Közgazdasági Szakgimnáziumban. Az ügyviteli szakon tanulóknak ez egy fontos tantárgya. Az iskola két szakképzése nagyon népszerű, 56 tanulót vehetnek fel a közgazdasági és ügyviteli ágazatra a következő tanévre, melyre több mint négy és félszeres volt a túljelentkezés.

Siszler Katalin, a Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziuma: „Úgy gondolom, hogy meg tudják állni a helyüket a fiatalok, akik nálunk végeznek, akár a felsőoktatásban, akár a munka világát nézzük, hiszen a város összes intézményében valah közgázos diákok dolgoznak.” 

Tudományos Diákkonferenciának is otthont adott az intézmény a Szakmák Éjszakáján. A Zalaegerszegről indult rangos programba egyedüli szakgimnáziumként kapott meghívást a Közgáz. Az itteni diákok egy tehetséggondozó szakkör keretében készítettek felmérést, kiadványt és előadást a tanulók pénzügyi ismeretiről. Ezek segítségével kívánják bővíteni társaik pénzügyi ismereteit, például, hogy mire jó a bankkártya, a megtakarítások, vagy hogyan működik a hitel. 

A keszthelyi programok kapcsán tartott sajtótájékoztatón a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum igazgatója elmondta, hogy érdemes a szakképzési centrum intézményei által nyújtott 50 féle képzés közül választani, hiszen a tanulmányok alatt ösztöndíjban részesülnek a diákok és könnyen elhelyezkedhetnek egy jó képesítéssel.

„Természetesen most még nagyon sokat kell tennünk azért, hogy a szakképzésbe ne második esélyként jöjjenek a fiatalok, azaz az a célunk, hogy már felső tagozatban is a szakmákat megismerve elsősorban válasszák a szakképzést, hogy ha valamelyik szakma megtetszett nekik.” - nyilatkozta Szabó Károly igazgató. 

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum 3 keszthelyi tagintézményében összesen 27 szakmát mutattak be az asztalostól kezdve a szépészetig. Országosan 152 településen 4600 programmal várták az érdeklődőket a Szakmák éjszakáján.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2019. ápr. 12. péntek 09:26 | Keszthely
Keszthelyen is színes programokkal várják a pályaválasztás előtt álló diákokat.
| 2018. ápr. 16. hétfő 16:43 | Keszthely
Három keszthelyi szakképző intézmény várta a pályaválasztás előtt állókat a Szakmák éjszakájára.
| 2018. ápr. 12. csütörtök 15:54 | Keszthely
166 településen több mint 4500 programmal várják az érdeklődőket a Szakmák éjszakájára.
| 2024. már. 21. csütörtök 19:15 | Keszthely
A Közgáz és a Georgikon együttműködésének köszönhetően indul el a képzés 2025-ben.
| 2023. szep. 29. péntek 17:48 | Keszthely
2020 óta képeznek a keszthelyi VSZK-ban fitness-wellness instruktorokat.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.