Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Keszthely kincsei
2017. már. 27. hétfő | Keszthely
Keszthely kincsei
Helikoni Ünnepségek, a Goldmark Károly Művelődési Központ szakkörei, Keszthelyi Kilométerek, Szendrey Júlia Emlékszoba. Néhány a 32 keszthelyi érték közül, amelyeket bemutattak az első alkalommal megrendezett Keszthelyi Értékek Napján. A rendezvényen a 2013-ban létrehozott helyi értéktárban szereplő kincseket tárták a közönség elé, amelyek közül több a megyei értéktárban is helyet kapott.

A Georgikon szellemisége, a sárgulás, a burgonyanemesítés és a gyümölcs génbank is gyarapítja a Keszthelyi Értéktárat. A Keszthelyi Értékek Napján Keszthely kincse oklevéllel jutalmazták azt a 32 értéket, vagy az azokat javasló személyeket, amelyek öregbítik a város hírnevét.     A Georgikon Kar hét elismerést is átvehetett, erre a kar vezetősége, és az ott tanuló hallgatók is rendkívül büszkék.           

„Európa első, rendszeres agrárfelsőoktatási intézménye, amit 1797-ben alapítottak a Festeticsek, gyakorlatilag évszázadok óta jelen van Keszthely város életében. Mind a korabeli történetek, mind az abból kikerekedő hagyományok alapot adhatnak egy értéktárba történő bejelentéshez. Ugyanakkor a jelenkorban is vannak olyan fontos dolgok, modern eredmények, hiszen például egy növénynemesítési, szőlő- vagy burgonyanemesítési tevékenységet ide sorolhatunk, amelyek a hagyományok mellett szintén az értékek közé sorolandók és sorolhatók.” - mondta Polgár J. Péter, a Georgikon Kar dékánja.

A Keszthelyi Értéktár 2013-ban jött létre, a gyűjtőmunkában pedig nagy szerepet vállalt a Goldmark Károly Művelődési Központ égisze alatt működő Hungarikum Klub. A keszthelyi értékek közül például a Festetics kastély a megyei értéktárban is szerepel, Bakonyi Károly életműve pedig a napokban az országos értéktárban is helyet kapott. Helyi érték még többek közt a monarchiakori Balaton-part, a városalapító Lackfi nádor, a Fő téri templom, és a Georgikon Majortörténeti kiállítóhely. A Keszthelyi Értékek napját azzal a céllal szervezték, hogy megismertessék a közönséggel a város kincseit.                 

„Úgy gondoltuk, hogy a Keszthelyi Értéktárban már nagyon sok olyan érték van, amit érdemes megmutatni a keszthelyi közönségnek. 2013-ban megalakult a Keszthelyi Értéktár, és utána 2015 októberében pedig itt, a Goldmark Károly Művelődési Központban megalakítottuk a Hungarikum Klubot. Ez egy viszonylag zárt kör helyi lokálpatriótákból, pedagógusokból, értelmiségiekből, akik érdeklődnek Keszthely város sorsa iránt, ezekből a tagokból áll össze ez a klub. Mi magunk is azt a célt tűztük ki, hogy a keszthelyi értékeket be fogjuk javasolni az értéktárba, illetve hogy ezeket fogjuk összegyűjteni.” - hívta fel a figyelmet Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója.

A rendezvényen több díjazott is bemutatkozott. Fellépett a Nagyváthy és a Georgikon Néptáncegyüttesek, a Helikon Kórus és két, Helikoni Ünnepségeken díjazott diák is. Az okleveleket a Keszthelyi Értéktár bíráló bizottsága adta át, amelynek elnöke Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere.            

„Nagyon örültem neki, mikor ez a kezdeményezés országszerte elindult, hogy a helyi értékeket gyűjtse össze minden település, amennyiben erre úgy gondolja, hogy szüksége van. Ezeket a javaslatokat értékelve tovább tudjuk küldeni a megyei értéktárba, sőt be is kerülhet akár a Hungarikumok közé is.” - tájékoztatott a polgármester.

A Hungarikum Klub tagjai felhívták a figyelmet arra, hogy bárki javasolhat értéket a Keszthelyi Értéktárba. A szervezők remélik, hogy a város kincsei folyamatosan gyarapodni fognak, és így évről-évre lesz mit megmutatni a helyi közönségnek.

Regman Karola - Keszthelyi TV                        

| 2023. máj. 16. kedd 17:12 | Várvölgy
Az egykori iskola épületében mutatták be a helyi értéktár kincseit az érdeklődőknek.
| 2022. dec. 2. péntek 17:27 | Keszthely
Több helyi érték a megyei és országos kincsek közé is bekerült. A Híradó Plusz vendége: Csótár András.
| 2022. dec. 2. péntek 09:32 | Keszthely
Aktív évet zárt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.
| 2021. feb. 17. szerda 19:08 | Keszthely
A Keszthelyi Települési Értéktár Bizottság a Tűtánc Foltvarró Csoportot felvette a helyi értékek közé.
| 2019. nov. 25. hétfő 19:09 | Keszthely
Két értékkel bővült idén a keszthelyi értékeket nyilvántartó, 2014-ben létrehozott gyűjtemény.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.