Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Téli eleség a madaraknak
2017. jan. 5. csütörtök | Gyenesdiás
Téli eleség a madaraknak
15. alkalommal szerveznek Madárkarácsonyt Gyenesdiáson. A Forrásvíz Természetbarát Egyesület 2 tonna napraforgómagot oszt ki a madárkedvelőknek azért, hogy felhívja a figyelmet az itthon telelő madarak etetésének fontosságára. A település lakói minden évben nagyon lelkesek, az érdeklődők idén január 6 után vehetik át az ingyenes magcsomagokat.

Madáreleséget készítenek a Gyenesdiási Óvoda apróságai. A kicsik nagyon jól tudják, hogy az itthon telelő madaraknak a téli fagyok beköszöntével nagy szükségük van az emberek által kihelyezett élelemre. Nem mindegy azonban, hogy mivel etetjük tollas barátainkat, hiszen például a kenyér kárt okozhat bennük. Fáró Enci azt is tudja, hogy mi került a házi madáreleségbe.           

„Tettünk bele szotyit, meg még magokat.” - mondta a kis óvodás.

A település óvodája nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. A gyerekek körében is nagyon népszerű a madáretetés, ráadásul a tavaszi Zöld Heteknek köszönhetően nagyon sok információval is rendelkeznek az itt telelő tollasokról.                 

„Nagyon fontos a példamutatás itt nálunk az óvodában. A gyerekek általában azt a mintát követik, amit a felnőttek mutatnak. Mivel a madarak, állatok közel állnak a gyerekekhez, ezért is fontosnak tartjuk. Mindenki tudja, hogy télen nem találnak eleséget, ezért fontos a madáretetés, és, ha már elkezdjük, akkor folyamatosan kell ezt folytatni. Úgyhogy itt az óvodában is kialakítottunk különböző helyeken madáretetőket, a gyerekek kézzel készítenek házilag is madáreleséget, amit kihelyeznek a fákra.” - mesélte Világos Csabáné, a Gyenesdiási Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője.

A téli madáretetéshez évek óta biztosít magokat a Forrásvíz Természetbarát Egyesület az önkormányzattal karöltve.  A programban bárki részt vehet, jelenleg több, mint ötven család tart igényt magcsomagra, de évről évre nő a számuk. A szervezők hangsúlyozzák, fontos, hogy a tavaszi enyhülésig legyen eleség az etetőkben, hiszen a madarak rendszeresen visszajárnak oda, ahol élelmet találtak.          

„A környezet-, természetvédelemmel kapcsolatos feladatok után járva gondoltuk ki ezt a dolgot, és most már tizenötödik éve folyik ez a településen. Mintegy kettő tonna szotyolát szerzünk be, és ezt kisebb kiszerelésben osztjuk szét a családoknak. Az intézmények is részt vesznek a madarak etetésében, óvoda, iskola.” - tájékoztatott Gálné Németh Ildikó, a Forrásvíz Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Az egyesület elnöke elmondta, a program nagyon népszerű, a helyi családok mindig nagyon lelkesen érkeznek a magokért. A magcsomagok ingyenesen átvehetőek január 6-tól a Forrásvíz Természetbarát Egyesület székhelyén, valamint a Községházán is.   

Regman Karola - Keszthelyi TV          

| 2024. feb. 9. péntek 19:15 | Keszthely
Akár félezer túrázó is nekivághat a Keszthelyi-hegységnek március 16-án.
| 2018. ápr. 24. kedd 11:10 | Gyenesdiás
Húsz éves a Forrásvíz Természetbarát Egyesület és a Rügyfakadás Tavaszünnep.
| 2016. jún. 1. szerda 09:11 | Gyenesdiás
Három hétvégén át dolgozott a Forrásvíz Természetbarát Egyesület.
| 2013. nov. 15. péntek 16:18 | Gyenesdiás
Négyrészes kiadványt készített el a Forrásvíz Természetbarát Egyesület tizenöt éves fennállása alkalmából
| 2013. szep. 25. szerda 05:57 | Gyenesdiás
A gyenesdiási civil szervezet baráti összejövetelen ünnepelte születésnapját.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
18:00
18:30
19:00
Göcsej Filmfesztivál
19:06
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.