Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Veszélyben a Georgikon?
2016. dec. 28. szerda | Keszthely
Veszélyben a Georgikon?
Szakok szűnhetnek meg, és jelentősen csökkenhet a hallgatói létszám a keszthelyi Georgikonon, ha létrejön Gödöllőn az agrár szuperegyetem - állítja Molnár Tibor, a keszthelyi Együtt választókerületi elnöke. A politikus felszólította a város vezetését és Manninger Jenő országgyűlési képviselőt arra, hogy politikai hovatartozás nélkül fogjanak össze és védjék meg a város patinás oktatási intézményének autonómiáját.

Önálló agrártudományi egyetemet hozna létre a kormány az ágazat versenyképességének javítása érdekében. A Magyar Idők írása szerint egy egységes agráregyetem jönne létre Gödöllő központtal. Ennek a részeként működhetne tovább a keszthelyi Georgikon Kar. A készülő előterjesztés szakmai anyaga alapján a kormány megszüntetné a párhuzamos képzéseket és kutatásokat. Az Együtt a kar autonómiájának, képzési struktúrájának és hallgatói létszámának megtartása érdekében emelte fel a szavát.

„A Georgikonnak a létét, legalábbis a mostani formájában való létét veszélyezteti ez a tervezett kormányzati intézkedés. A kormányzati előterjesztésnek az eddig nyilvánosságra került anyaga, ami az országos sajtóban megjelent, az mindenképpen azt vetíti előre, hogy a párhuzamosságoknak a megszűntetésére, felszámolására fog sor kerülni. Jelen esetben ez akár azt is jelentheti, hogy itt Keszthelyen nem indulhat olyan szak, ami Gödöllőn, az ottani szuperegyetemen indulni fog.” - nyilatkozta Molnár Tibor, az Együtt választókerületi elnöke.

Molnár Tibor azt is elmondta, a Georgikon jelentős múlttal is rendelkezik, hiszen ez Európa első agrár felsőoktatási intézménye, emellett Keszthely város identitásának is az egyik alapköve. Éppen ezért a kar bármilyen formájú leépítése azzal is jár, hogy a fiatalság még nagyobb arányban hagyja el a várost, és Keszthelynek a rangja is csökken. Az ellenzéki politikus nyílt levélben hívta fel Manninger Jenő figyelmét a Georgikon megőrzésére.

„Mi az Együttben annyit tudunk tenni, hogy a nyilvánosság erejéhez fordulunk, és az összes létező fórumon kiállunk emellett az ügy mellett, valamint a politikai ellentéteinket félretéve, felszólítjuk a városnak a jelenlegi vezetését és országgyűlési képviselőjét arra, hogy használják fel a lobbierejüket, és próbálják meg a Georgikont megvédeni, megmenteni.” - mondta a politikus.

A témával kapcsolatban megkerestük Manninger Jenő országgyűlési képviselőt, aki a mai napon Budapesten tartózkodik, ezért az alábbi közleményt juttatta el hozzánk:

„Tekintettel arra, hogy a Georgikon Kar jövője térségünk szempontjából fontos kérdés, így nem kívánok pártpolitikai csatát folytatni , s nem kommentelem a stílusából adódóan is politikai blognak tekinthető  hozzám írt levelet. Ugyanakkor természetesen foglalkozom az agrároktatás jövőjét érintő munkaanyagban leírtakkal, képviselőként is folyamatos kapcsolatban voltam az egyetem vezetésével. A nemzeti agrároktatás, így a Georgikon Kar fejlesztéséről további egyeztetések várhatók s ezek után van értelme a kérdésről állást foglalni.” – olvasható a közleményben.

| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Keszthely
130-an végeztek az idei évben, többen közülük a campuson folytatják a tanulmányaikat.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
Újabb fejlesztések várhatók a MATE Georgikon Campusán.
| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Keszthely
Együttműködést kötött a MATE Georgikon Campus és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum.
| 2024. máj. 17. péntek 19:15 | Keszthely
A két napos programon plenáris ülések, sport- és kulturális programok, termelői vásár várja az érdeklődőket.
| 2024. máj. 6. hétfő 19:15 | Keszthely
A hagyományoknak megfelelően a Festetics-kastély parkjában búcsúztak a georgikonosok az egyetemtől.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.