Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / "Aki énekel, kétszeresen imádkozik."
2016. okt. 13. csütörtök | Keszthely
"Aki énekel, kétszeresen imádkozik."
A Salve Regina kórus fennállásának 10 éves évfordulója alkalmából tartottak hálaadó szentmisét szerdán a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban. Az énekkar 17 taggal alakult meg 2006-ban, mára pedig közel 40 kóristát számlál. Az énekkar nagyon jó kapcsolatot ápol a Helikon és a Kis Szent Teréz kórusokkal, és az ő nevéhez fűződik a Keszthelyi Dalünnep létrehozása is.

Az énekkar a hálaadó szentmisére a régi tagokkal, valamint a Kis Szent Teréz és a Helikon kórus néhány énekesével is kibővült. Az alapító tagok ma is szívesen járnak a kedd esti próbákra, és nagy örömükre szolgál, hogy az elmúlt években számos lelkes és jó hangú fiatal is csatlakozott a kórushoz.

„A kóruspróbák kemények, mivel sajnos csak hetente egyszer van, ezért bizony minden perc számít, és bizony nem örül a kórusvezető, jogosan, ha hiányzunk, mert nagyon nehezen tudjuk egyénileg pótolni. Azért ezek nem olyan egyszerű dallamok, és eleve a kórusban több szólam van, tehát nagyon jó, ha a próbákon ott vagyunk. Ennek ellenére a hangulat mindig jó.” - mesélte Dr. Gárdos Lászlóné, a kórus egyik alapító tagja.

Az énekkar megalakulása nagy hiány pótolt a Fő téri templom életében, hiszen azelőtt nem volt állandó kórusa. Az ének nagyon fontos szerepet játszik a liturgiában, hiszen ünnepélyesebbé, szebbé teszi azt. C. Tóth Zoltán karnagy-orgonista 10 évvel ezelőtt került a plébániatemplomba, és akkor úgy gondolta, alapít egy kórust a Keszthelyen élő, jó hangú és vállalkozó szellemű emberekből. Az első próbán 17-en voltak, mára pedig már több, mint a duplájára nőtt a kórus létszáma.

„Elsődleges célunk a templomi zenének, a liturgiának az ünnepélyessé tétele, és a legfontosabb, hogy a mi zenénkkel és muzsikánkkal megérintsük a hívek lelkét, és ezzel egy picikét a Jóistenhez tudjuk őket emelni a hétköznapokból. A kórustagok, most közel negyvenen vagyunk, negyvenen énekelünk együtt. A másik két kórussal vannak kórustag átfedések, így jön ki ez a negyvenes létszám.” - tájékoztatott a karnagy.

Az énekkar nem csak a plébániatemplomban énekel. Több alkalommal szerepeltek már Erdély különböző pontjain, de felléptek már a salzburgi dómban is. Alapítói a Keszthelyi Dalünnep kórusfesztiválnak is, ahol tavaly már 35 egyházi és világi kórus mutatkozott be. A Salve Regina nagyon jó kapcsolatot ápol a Helikon és a Kis szent Teréz kórusokkal is. 

Tál Zoltán plébános szerint a kórus már az ősegyházban is létezett. Rendkívül fontos szerepet tölt be a szentmisén, hiszen Szent Ágoston szavaival élve, aki énekel, az kétszeresen imádkozik.

„Számunkra a kórus, amely fönt van a karzaton, a kórus, amely megszólaltatja a szent zenét, vezeti, és méltóságában mindenképpen emeli a szent liturgiát. Így tehát számunkra a zene az mindig szívből jön, felfele tör, és ahogy mondja Szent Ágoston, valóban számunkra, mindannyiunk számára az ének az imádság.” - mondta Tál Zoltán.

A plébános a 10 éves kórus méltatása mellett köszönetet mondott a Festetics György Zeneiskola tanárainak és kamarazenekarának is, akik a kórussal együttműködve segítik az ünnepi liturgiát.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2017. aug. 18. péntek 18:42 | Gyenesdiás
Kovács Tibor festménykiállításával és a Salve Regina kórus koncertjével zárult a programsorozat.
| 2016. máj. 13. péntek 10:27 | Keszthely
Pitti Katalin tanította a Salve Regina Kórus tagjait Keszthelyen.
| 2024. jún. 14. péntek 19:15 | Keszthely
Gálaműsorral ünnepelték meg a jubileumot.
| 2024. máj. 28. kedd 19:15 | Keszthely
A jubileum alkalmából tárlaton mutatták be az elmúlt 25 év történéseit.
| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Balatongyörök
25 éves jubileumát ünnepli a Balatongyöröki Rendőrőrs.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.