Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Dolgos vakáció
2016. jún. 21. kedd | Keszthely
Dolgos vakáció
Diákok dolgoznak a Balaton-parti büfékben és strandokon, az iskolai és végével ugyanis sok tanuló szívesen vállal munkát a tó körül. A NAV felhívja a figyelmet arra, a legtöbben nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó munkajogi szabályokkal, holott ezek elérhetők a NAV honlapján, de a kirendeltségek is szívesen válaszolnak a diákok kérdéseire.

Munkával kezdődik a nyári szünet első napja sokak számára a Balaton parton. A középiskolás és egyetemista diákok szívesen vállalnak munkát a nyári szezon alatt a parti büfékben vagy a strandok pénztáraiban. A tanulók általában jegyellenőri feladatokat látnak itt el, de ők mérik a víz hőmérsékletét, és ők tartják rendben a pénztár környékét is. A NAV felhívja a figyelmet a jogszabályok betartására, és hangsúlyozza hogy a diákok mindig ellenőrizzék a munkáltatót, ugyanis adóhátralékos, felfüggesztett, vagy a munkavállalót be nem jelentő cégnél kockázatos munkába állni.

„A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit az adóhatóságnál lehet igényelni a 16T34-es jelű nyomtatványon. Ez a nyomtatvány letölthető az adóhatóság honlapjáról, vagy beszerezhető az ügyfélszolgálatokon. Az adókártya igénylése első esetben mindig ingyenes.” - tájékoztatott Joó Hilda a NAV Zala Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense.

A diákok nagy része iskolaszövetkezeteken keresztül vállal munkát, ez több szempontból is előnyös lehet. Egyrészt a diákmunka szövetkezetek csak megbízható munkáltatókhoz közvetítenek tanulókat, másrészt pedig a szervezeten keresztül vállalt munka után kapott bért csak a 15%-os személyi jövedelemadó terheli, a munkavállalónak ilyen esetben nincs járulékfizetési kötelezettsége.            

„Jelen pillanatban 200 felett van azoknak a diákoknak a száma, akik beiratkoztak hozzánk, ezen kívül pedig nagyjából egy ilyen 150 fő az, aki jelezte már, hogy szeretne dolgozni a nyári időszakban. Egyébként mi azt látjuk, hogy most a nyári szezonban, főleg amiatt, hogy a Balaton-parton nagyon-nagyon nehéz találni munkaerőt, így rengetegen szeretnék igénybe venni ezt a szolgáltatást. Én úgy látom, hogy az elkövetkezendő időszakban nagyjából egy ilyen 800 fő foglalkoztatására lesz lehetőség.”  - mondta Pongrácz Tamás, a Meló-Diák Keszthely kirendeltségvezetője.

A diákok sok esetben nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó munkajogi szabályokkal, de mind a NAV, mind pedig az iskolaszövetkezetek szívesen állnak a dolgozni akaró fiatalok rendelkezésére.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 21. péntek 19:15 | Keszthely
A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy a sofőrök legyenek nagyon körültekintőek.
| 2023. júl. 28. péntek 15:34 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója
| 2023. júl. 7. péntek 11:44 | Keszthely
A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy számítani kell nagyobb gyermeklétszámra is.
| 2022. aug. 3. szerda 18:22 | Keszthely
Keszthelyen 1500 általános- és több mint 2100 középiskolás kezdheti meg a tanévet.
| 2022. jún. 24. péntek 16:52 | Keszthely
Vendégünk: Dr. Lakics Andrea, a Keszthelyi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:00
Szignatúra
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.