Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / A tűz és víz ellentéte ihlette a “Világfa tetején” című kötetet
2023. máj. 26. péntek | Keszthely
A tűz és víz ellentéte ihlette a “Világfa tetején” című kötetet
Megjelent Csider Sándor hatodik verseskötete. A szombathelyi főiskola nyugalmazott docense “Világfa tetején” címmel azokat a költeményeit tette közzé, amelyeknek a létrejöttét egy keszthelyi esemény ihlette. A könyv megjelenését az Emberi Erőforrások Bizottsága is támogatta.

A városi könyvtár által szervezett bemutatón a szerző, Csider Sándor elmondta: az utóbbi években a víz csodájáról, rejtélyéről írt általában - kifejezve aggodalmát a víz sorsa iránt. Egy Keszthelyen szervezett Szent Iván-éji rendezvény pedig egy másik őselemet, a víz ellentétét, a tüzet állította figyelme központjába. A versek kétféle szerelem témáját dolgozzák fel: az egyik a mindent elsöprő szerelem. "De benne van a baráti szerelem is, amely ezt a szakaszt követi, amikor békében, szépen egymást segítve megyünk át az életen és egymásnak örülünk. Szerepelnek benne virágok, a pipacs, a levendula, mert minden virág csupán annyit jelent, amennyi, és mindegyiknek van egy üzenete a számunkra. A pipacs például hasonlít az emberre, könnyen bántható, szédhető, de mégis megmarad és gyönyörű" - így folytatta gondolatait.

A kötet fejezetekre bontva tárja az olvasó elé Csider Sándor gondolatait. A szerelemről és a virágokról szóló verseken kívül maga a költészet is hangsúlyos szerepet kap. Csider Sándort egykori tanítványa, Tányéros József és felesége is elkíséri a könyvbemutatókra. Kislányuk, Anni is idézett a frissen megjelent verseskönyvből. A szerzőnek már hat kötete jelent meg, gyermekverseket is írt.

Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a Fejér György Városi Könyvtár igazgató helyettese hozzátette: "Született két gyermek verseskötete, és az "Álomút" és a "Varázshegedű". Megjelent egy aforizma gyűjteménye, a "Gondolatok a vízről", tavaly pedig a "Forrás" című verseskötet, amiben szintén jelentek meg aforizmák is; és a tavalyi forrás verseskötetnek egy párkötete, az idei, ami most tüzes: tűzszeretet a témaköre és a "Világfa tetején" címet kapta."

Csider Sándor Budapesten született és középiskolába is a fővárosban járt. Szombathelyen az akkori tanítóképzőben népművelő-könyvtáros szakon végzett, majd itt tanított negyven évig. Három és fél éve hozta meg azt a döntést, hogy feleségével Keszthelyen élnek tovább. A “Világfa tetején” című kötet nem csak a tűz és víz különös egyvelege és egyben ellentéte nyomán vezeti az olvasót a gondolatok útvesztőjében, hanem rávilágít az élet szépségeire is.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Papp Endre József Attila-díjas író, irodalomtörténész volt a vendége annak az író-olvasó találkozónak, mely az Ünnepi Könyvhetet nyitotta Keszthelyen.
| 2024. jún. 10. hétfő 19:15 | Keszthely
Egy kéziratos naplót dolgozott át “A fegyvertörténész elveszett naplója” címet viselő könyvvé Máday Norbert író, műgyűjtő.
| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Keszthely
Előadásokkal és könyvbemutatóval és pálinka kóstolóval ünnepelte a Balatoni Múzeum a múzeumok világnapját
| 2024. ápr. 16. kedd 19:15 | Keszthely
Könyvkiállítást nyitottak a könyvtárban a hazai zsidóság deportálásának 80. évfordulóján.
| 2024. feb. 16. péntek 19:15 | Keszthely
Tavunk kulturális kincseit szedi csokorba a Balatoni Értéktár című képes kiadvány.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:15
Balatoni Mozaik
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.