Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Felgyúlt a láng
2016. ápr. 22. péntek | Keszthely
Felgyúlt a láng
Megkezdődött a 2016-os Helikoni Ünnepségek. A kategóriahelyszíneken már reggel 8 órától színpadra léptek a diákok. Az ünnepélyes megnyitó a kastélynál kezdődött, ahol megkoszorúzták az alapító Festetics György szobrát. Az ünnep lángját a gróf leszármazottja herceg Festetics György lobbantotta fel a Helikon parkban.

Egy híján kettőszáz éve hívta életre az első Helikont gróf Festetics György. Az ő szobra körül gyülekeztek az ünnepség megnyitóján. A kastély parkjában Pálinkás Róbert mondott köszöntőt. A múzeum igazgatója kihangsúlyozta, hogy akik itt állnak jusson eszükbe, hogy a Festeticsek felismerték az oktatás és a kultúra fontosságát. Hozzátette: A jelen kor feladata pedig ennek a hagyománynak az ápolása. Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány elnöke, Regényiné Király Éva köszönetet mondott a szervezők munkájáért.

I. Festetics György szobrát Pálinkás Róbert kastélyigazgató és IV. Festetics György koszorúzta meg elsőként, majd a város és a szervezők helyezték el tiszteletük jeleként a koszorúikat a szobor lábánál.

Az ünneplők a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és mazsorettek felvezetésével indultak el a Sétáló utcán keresztül a Fő tér irányába. Itt már hagyományosan helikonos kendő díszítette Festetics György ülőszobrát. Az Erzsébet királyné utcán keresztül érkezett meg a menet a Helikon emlékűmhöz, melyet Festetics Tassziló építetett 1921-ben. Itt Ruzsics Ferenc polgármester üdvözölte a megjelenteket: „Vallom az, hogy jó keszthelyinek lenni és ilyenkor különösen jó keszthelyiek lenni,hiszen arra emlékezhetünk, hogy egy év híján 200 éve annak, hogy Festetics György gróf úr ezt a rendezvényt életre hozta, útjára bocsátotta. Keszthely pedig az ország azon településeinek egyik, amely ragaszkodik a hagyományaihoz, szereti azokat és igyekszik azokat fenntartani.”    

A polgármester hozzátette, hogy a Helikon létrehozásának 200 éves évfordulója egybeesik a város 770 éves fennállásával, erre a kettős ünnepi évre már készül a város. A megnyitón részt vett Bajor Péter. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnöke bíztatta a Helikon szervezőit, hogy kapcsolódjanak be intenzívebben a Nemzeti Tehetség Programba, mely 2028-ig tervezi segíteni hazánk és a Kárpát-medence tehetséges fiataljait.

A rendezvényt végül Festetics György nyitotta meg a Helikon láng meggyújtásával. A herceg elmondta, hogy a rendszerváltás óta ez a 12. alkalom, hogy itt lehet a megnyitón. Az alapító leszármazottja hozzátette, hogy ez a Helikon más, mint amit 1817-ben szerveztek, de a szellemiség hasonló, hiszen akkoriban a költők is versengtek, hog yki tud szebb, jobb verset írni. 

Az idei Helikonon több mint 3000 diák vesz részt, akik 18 kategóriában versengenek. Ezek a programok már a megnyitó napján, reggel 8 órától megkezdődtek. A zsűri szombaton, kategóriánként értékeli a produkciókat, melyek közül a legjobbak a szombati gálán újra színpadra léphetnek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 24. péntek 19:15 | Keszthely
Az önkormányzat elindította az új közbeszerzési eljárást.
| 2024. ápr. 30. kedd 19:15 | Keszthely
A három keszthelyi fődíjból kettőt a komolyzenei kategóriában hódították el.
| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
A fődíjasok gálája zárta a Helikoni Ünnepségeket.
| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
Manninger Jenő polgármester értékelt a Híradó Pluszban.
| 2024. ápr. 26. péntek 19:15 | Keszhely
Nincs Helikon kísérőprogramok nélkül: idén is a Főtér volt ezeknek a központi helyszíne. “Tiéd a színpad”, zenés programok várták a fiatalokat.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.