Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Keszthelyen is kivonultak a pedagógusok
2016. már. 31. csütörtök | Keszthely
Keszthelyen is kivonultak a pedagógusok
A szabad tankönyvválasztás fontosságát és a gondolkodásra való nevelést hangsúlyozták céljaik közt a keszthelyi pedagógustüntetésen. A Tanítanék Mozgalom polgári engedetlenségi akciójához mintegy ötvenen csatlakoztak a Vajda János Gimnázium előtt. Palkovics László oktatási államtitkár nem tartja helyesnek az országos megmozdulásokat.

A Vajda János Gimnázium előtt gyülekeztek a Tanítanék Mozgalmat támogató  demonstrációra. A kezdetben mintegy harminc főt pedagógusok, szülők és a mozgalmat támogatók alkották. Politikai pártok szereplői is jelen voltak. Kovács Viktória elmondta, hogy nem mint DK-ás képviselő, hanem mint szülő jött el. Beszédében kiemelte, hogy a gondolkodásra nevelés hiányzik jelenleg az oktatási rendszerből.

„Úgy gondolom, hogy ha valamiben hiszünk és meg vagyunk győződve arról, hogy ez jó irány, azért tenni is kell és nem csak üres szó a szolidaritás, meg az hogy egyet értünk valakivel. Nem hiszem, hogy a véleményünket a fotelból kellene kifejezni, nem az a legjobb módszer jelenleg.”  - nyilatkozta Kovács Viktória.

Egy kizárólag pedagógusokból álló társaság külön, a Festetics szobornál gyülekezett. Azt mondták, hogy politikától mentesen szeretnének megnyilvánulni. A gimnázium előtt demonstrálók végül átsétáltak az egy órás munkabeszüntetést folytató tanárokhoz, akik azt mondták, a legnagyobb probléma az, hogy állandóan változó körülmények és tantervek mellett kell dolgozniuk és nincs meg a megfelelő háttér: „Valahogy azt kéne leginkább, hogy a nagy, országos politika a közoktatásból vonuljon ki. Lépjen egyet hátra és majd a megfelelő pedagógus szakemberek majd akkor az oktatás jövőjét megpróbálják egyenesbe tenni. Ez nekem legalábbis, még egyszer mondom, a privát véleményem, tehát itt nem más közösséget képviselek ezzel kapcsolatban.” - mondta el véleményét Rónaki Attila. 

A tanárok szerint a legfontosabb intézkedések közt kellene lennie a szabad tankönyvválasztásnak és a jövő évi érettségi körülmények tisztázásának. Ez után következhetne a finanszírozásbeli problémák megoldása. A megmozduláson részt vett Molnár Tibor is, az Együttnél betöltött politikai szerepvállalása mellett most mint tanár jött el a tüntetésre. 

„Hogy mi fog ebből megvalósulni? Mindenképpen egy egységet látok, tehát a pedagógusok és a szülők között létre jött egy egység. A szülők ugye gyermekiket is képviselik ebbe  a történetbe és hogy ha ebbe az egységbe még be tudna csatlakozni az állam is, mint ennek az egész rendszernek a fenntartója és belátja azt, hogy itt ciklusokon átívelő társadalmi egyeztetésekre alapuló oktatáspolitikára van szükség, akkor biztos, hogy előre tudunk lépni.” - vélekedett Molnár Tibor. 

Az országos akciót a Tanítanék Mozgalom szervezte. 8 és 9 óra között országszerte vonultak a pedagógusok és a mozgalom támogatói az iskolák elé. Palkovics László oktatási államtitkár nem tartja helyesnek a ma megtartott polgári engedetlenségi akciót, ugyanakkor jelezte, hogy az abban részt vevő tanároknak nem kell munkajogi következményekkel számolniuk.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. aug. 29. csütörtök 19:02 | Keszthely
Spórolnak a családok a tanév kezdésére.
| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Keszthely
A Csány-Szendrey iskolában már hagyomány, hogy programot szerveznek a népviselet napja alkalmából.
| 2024. ápr. 17. szerda 19:15 | Keszthely
Diáknap volt a VSZK-ban. Főzőverseny, osztályok közti vetélkedők és szakmai előadások tarkították a szerdai programot.
| 2024. már. 13. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Cserszegi csalogató címmel rendeztek iskola bemutató programot Cserszegtomajon.
| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
A “Balaton festőjéről” emlékezett meg születési évfordulója közeledtével az Egry József Általános iskola.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.