Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Fórum a Balatonról
2015. okt. 1. csütörtök | Gyenesdiás
Fórum a Balatonról
A folyók, patakok, tavak, valamint a felszín alatti vizek védelme érdekében vízgyűjtő-gazdálkodási tervet készítettek az illetékes hatóságok. A 2015 és 2021 közötti időszakban ezek a dokumentumok határozzák meg a felszíni és felszín alatti vizek védelmét, állapotuk javítását. A civileknek is lehetőségük van a tervek véleményezésére. A Balaton esetében ezt a feladatot a Nők a Balatonért Egyesület végzi. Fonyód után, Gyenesdiáson várták az érdekelteket.

A Balaton vízgyűjtőjének 5 765 négyzetkilométeres területén 82 vízfolyás, 10állóvíz és 15 felszín alattivíz található. Ezek védelmét, a vízminőség javítását, a felszín alatti vizek szennyezésének fokozatos csökkentését fogalmazza meg a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.Ezt civilek is elolvashatják és véleményezhetik. A Balaton térségében a Nők a Balatonért Egyesület szervez erre a célra fórumokat. A NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője Vetőné Zeke Erzsébet felhívta a figyelmet arra, hogy a www.vizgyujtoink.hu oldalon keresztül bárki elérheti a terveket és véleményezheti is azokat. 

Fonyód után most Gyenesdiáson, majd Siófokon és Balatonarácson szervez fórumokat a NABE. A vízminőség és a strandok állapota mellett a legtöbb kérdés az iszapkezelés és a mederkotrás kapcsán merült fel. Keszthely ebben különösen érintett. A keszthelyi strandok közt főleg a Helikonon vannak problémák. Csendes Antal a VÜZ fürdőüzemeltetési csoportvezetője úgy emlékszik, hogy 2006-ban volt utoljára mederkotrás, ez érződik is, nagyon nagy szükség lenne rá.

A Zala hordalékszállítása, illetve az áramlási viszonyok nagy mennyiségben szállítják az üledéket a nyugati medencébe. A standok és kikötők kotrására előbb egy kutatási programra van szükség a szakemberek szerint. Ezt követően egységesen kellene elvégezni a mederkotrást. Ennek anyagi és engedélybeli nehézségei is vannak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Ötödik alkalommal szervezték meg a Dog Beach Festet a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertben.
| 2024. jún. 26. szerda 19:15 | Balaton
A vízimentők a balesetek megelőzésére hívják fel a figyelmet.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
A Balatoni Borrégió ügyeiről értekeztek
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
| 2024. jún. 20. csütörtök 19:15 | Keszthely
Általános iskolásokkal ismertették meg a vitorlázás és a Balaton szépségeit.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.